Kaliňák az önkéntes tűzoltó haverjait is kitömte

Aránytalanul sok állami pénzt juttatott egyetlen kiemelt önkéntes tűzoltó szervezetnek.

Kaliňák az önkéntes tűzoltó haverjait is kitömte
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

A Pole nevű nagyszombati polgári társulás önkéntes tűzoltói rendkívül sok állami dotációhoz jutottak. Hat év alatt ez az összeg csaknem egymillió eurót tesz ki.

A SME napilap szerint ezt annak is köszönhetik, hogy a parancsnokhelyettesük, Peter Šimko kötődik a belügyminiszterhez. Mégpedig lényegében több szálon is.

Šimko egyrészt dolgozott Kaliňák beosztottjaként a belügyminisztériumnál, másrészt annak a Marek Turčannak a cégtársa, aki egyúttal Kaliňákhoz is közel áll.

Turčan Kaliňák barátja és vállalkozótársa ügyvédi körökből, emellett a szomszédja is, továbbá Ladislav Bašternákkal is közösen vállalkozik több cégben.

A belügyminiszter több alkalommal is látogatást tett a nagyszombati önkénteseknél, emellett őket állította ki példaként Kristalina Georgieva európai uniós biztos előtt is.

A Pole társulás 2010-től 203 124 eurót kapott csak Kaliňák tárcájától, további 743 ezer eurót a korábban Ľubomír Jahnátek vezette földművelésügyi minisztériumtól, 47,5 ezret pedig a Szlovák Villamoshálózati rendszertől. Ez így együtt 993 ezer euró, miközben akadnak tűzoltó szervezetek, amelyek hat év alatt alig néhány száz euróhoz jutnak.

Ivan Netík belügyi szóvivő erre reagálva elmondta, hogy Kaliňák csaknem mindegyik szervezetet ismeri, és együttesen támogatja őket.

(Čas.sk/para)