Kaliňák bajban, a letartóztatottak elkezdtek csiripelni róla is!

2020. november 9. - 07:00 | Belföld

Mint arról korábban írtunk, a rendőrség egy sor vezetője az előző kormány idejéből mehet a hűvösre. 

Kaliňák bajban, a letartóztatottak elkezdtek csiripelni róla is!
Robert Kaliňák - archív felvétel (TASR)

Tibor Gašpar volt országos rendőrkapitány, Peter Hraško, a NAKA exigazgatója, Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes egységének volt vezetője, Marián Zetocha, a NAKA hírszerzési egységének volt igazgatója, Milan Mihálik, a NAKA pénzügyi rendőrségének volt igazgatója és Martin Fleischer, a belügyminisztérium gazdasági osztályának volt igazgatója mind vizsgálati fogságba mennek, miután a Specializált Büntetőbíróság bírója úgy látta, szabadlábon fennállna a veszélye annak, hogy tanúkat befolyásolnának vagy folytathatnák bűncselekmények elkövetését. Hraškóról távollétében döntött a bíró, őt pszichikai problémái miatt kórházban kezelik, ám átszállítják a trencséni rabkórházba. Mindannyian tagadják az ellenük felhozott vádakat és fellebbeznek a vizsgálati fogságuk ellen.

A rendőrség Tisztítótűz (Očistec) nevű akciója során őrizetbe vett személyeket bűnszervezet alapításával és működtetésével gyanúsítják, tulajdonképpen azzal, hogy a rendőri szerven belül Norbert Bödör nyitrai oligarchát szolgálták. Maga Bödör is gyanúsított ebben az ügyben, rajta kívül pedig a szintén a közelmúltban őrizetbe vett Dušan Kováčik speciális ügyész, a pénzügyi rendőrség volt hírszerzési igazgatója, Pavol Vorobjov és Milan Žáčik, a NAKA exrendőre. Utóbbiak más ügyek miatt már eddig is előzetes letartóztatásban voltak.

Az említett személyek állítólag titkos találkozókon vettek részt Bödörrel, és különböző bűncselekmények terén koordinálták a rendőrség lépéseit, mégpedig úgy, hogy védjék a saját embereiket és zsarolhassanak különböző vállalkozókat - írja a Denník N, mely szerint ezeken a találkozókon került sor a kenőpénzek szétosztására is.

A portál részleteket is közölt a tanúvallomásokból, melyekből kiderül, hogy Bödör azt követően szerzett ilyen nagy befolyást a rendőrségnél, hogy hosszú éveken keresztül támogatta a Smert. Amikor pedig Robert Fico pártja 2012 és 2016 között egyedüliként kormányzott, lehetővé tették számára, hogy különböző fontos döntéshozatali pozíciókba a saját embereit ültesse. Ugyancsak több tanú vallott arról, hogy az említett titkos találkozókon Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter, a Smer alelnöke is részt vett. Ezek a Nagytapolcsányi járásban található Radošina községben zajlottak, egy Bödörhöz tartozó borospincében (Pivnica Radošina).

A Denník N megpróbálta megszólaltatni az ügyben Kaliňákot, de ő nem válaszolt a kérdéseikre.

(Denník N)