Kaliňák feje már nem elég, a maffiózók összes lyuksógora húzzon el a kormányból!

Hétfő óta áll a bál a Nagymácsédon történt szörnyűség miatt.

Kaliňák feje már nem elég, a maffiózók összes lyuksógora húzzon el a kormányból!
Robert Fico miniszterelnök, mögötte pedig tanácsosa, Mária Trošková (Fotó: AP)

Erről szól minden, és most már nem csak Szlovákiában. Folynak a találgatások, ki áll a háttérben, ki lehetett a kettős gyilkosság megrendelője.

De akármerre forgatja is az ember a fejét, mindig arra jut, hogy ez az egész a fejétől bűzlik.

Az orrfacsaró buké meg nem oké, és érződik, hogy oda az ügy kivizsgálásának szakmai hitelessége.

Ha elindulunk a calabriai maffiózós szálon, nem tudjuk megkerülni Antonino Vadalának évekig tartó románcát Robert Fico kedvenc tanácsadónőjével, vagy a nevezett dzsigoló bizniszeit a kormányfő biztonságpolitikai titkárával.

Amennyiben meg a mostanság bűnszövetkezeti jelleggel vádolt Legfelsőbb Bíróság irányába tekintünk, onnét az alufóliasityakja alól visszakacsint ránk Vladimír Mečiar régi cimborája, az épelméjűségét tekintve rottyon lévő Štefan Harabin. Akit Fico még 2009-ben rakott oda, és köszöni szépen, azóta is jól el van ott magának.


A meggyilkolt újságíró utolsó cikke: Az olasz maffia Szlovákiában van, és csápjai a politikáig érnek


Szóval öt napja ismerkedünk a mácsédi kivégzés hátterével, és alig tudunk elvonatkoztatni attól a kétségtől, hogy a korrupciótól duzzadó Bašternák-ügyben is már derekasan leszerepelt belügyminiszter, meg a saját hangját is úton-útfélen letagadó miniszterelnök duója milyen garanciát jelent arra, hogy kompromisszumok nélkül, tűzön-vízen keresztül kideríti az igazságot.

Lószart szavatolnak ezek, az a nagy büdös igazság. És ezt mindenki érzi, akinek nem nőtt csipesz az orrára.

Ezért hát Kaliňák és Fico egy hetet sem kaphat arra, hogy szedje a sátorfáját. A Hídnak az eddigi mantráját a kisebbségi ügyekben arató politikai akaratról most szépen félre kell tennie.

Ha most Bugárék nem állnak az élére az „eddig és nem tovább”-nak, akkor pár hetük marad mondjuk felszerelni még egy-két új helységnévtáblát, akár a golyó által lyuggatott Nagymácsédon és aztán felégetnek minden hidat. Örökre eltűnnek a süllyesztőben.

A kisebbségek és az egyre olvadó közönségű „kávéházi értelmiség” miatt még mindig mérhető pártnak most nagyszerű lehetősége adódik tenni egy világra szóló, igazságtevős megmozdulást. Talán még konstruktívat is: mutassanak ajtót a hitelességükben megroggyant Kaliňák-Fico párosnak és mondják azt, ha Marek Maďarič veszi át a miniszterelnöki pozíciót, hajlandóak folytatni a munkát.

Ellenkező esetben meg arrivederci. Ebből majd érteni fog mindenki. Az olasz maffiózók lyuksógorai meg különösképpen.