Kaliňák, mint aki túltolta a szert, rárontott Kiskára

Robert Kaliňák számlát küld a kormánygép kitakarításáról, mert Kiska hivatalos mexikói útja után teljesen össze volt hányva, s azt ki kellett pucoltatni – jelentette ki a belügyminiszter a sajtótájékoztatóján, egyszersmind tagadja, hogy visszaélne a hatalmával, illetve, hogy befolyásolja a NAKA (Nemzeti Bűnüldözői Ügynökség) működését.

Kaliňák, mint aki túltolta a szert, rárontott Kiskára
Fotó: sme.sk

Kiska rá vonatkozó kritikájában Kaliňák az államfő hibáit látja, s azt, hogy Kiska képtelen felelősséget vállalni.

„Az elnök úrral már hosszú ideje komplikált a kapcsolatom“ – mondta a Kaliňák, aki ragaszkodik ahhoz a kijelentéséhez, hogy nincs befolyása a NAKA-ra, s ahogy ő tudja, a NAKA nem foglalkozott Kiska adóügyeivel. Mondanivalójához hozzátette, nem tudja, hogyan került nyilvánosságra az az elnök adócsalással kapcsolatos ügye. „Én nem harcolok vele. Az elnök úr harcol velem. Én nem tettem semmilyen kijelentést vele kapcsolatban.“ – jelentette ki a belügyminiszter.

Kaliňák bevallotta, hogy az elejétől fogva azért bonyolult a kapcsolata az államfővel, mert nem teljesítette az elnöki hivatal pár kérését.  Megemlítette például a „legdrágább Mercedest az árlistáról“, masszírozó autós üléseket, vagy panaszkodott a repülőgépen felszolgált kis adag ételekre. Kaliňák azt mondta, nem probléma számára telejesíteni az elnök sztenderden felüli kéréseit, ám írásos utasításra van szüksége.

„Szívesen teljesítjük a kéréseket, de utasítás kell. Legyen egy papír arról, hogy növelnem kell az állampolgárok költségeit. Erre példa a Poprádra való repkedése“ – mondta a politikus. Állítólag ő szólt Kiskának, hogy csak hivatalos utakra használhatja a kormánygépet. Ha pedig néha haza akar repülni, kérje meg őt. „Azt mondtam neki, természetesen, rendben van, de fizetni kell érte. Az első számlát kiegyenlítette“ – így Kaliňák.

A következő számlát azonban már nem egyenlítette ki, ezért a belügyminisztérium nem küldött több számlát. Kaliňák Kiska viselkedésére azt mondta, ilyet csak a „fejesek“ szoktak csinálni.

Kiska azon kijelentésére, hogy ő befolyásolja a NAKA működését annyit mondott, hogy az elnök az adóügyei miatt és s amiatt vélekedik így, hogy képtelen a felelősségvállalásra.“ Nem én tehetek arról, hogy az elnök úr nem fizetett adót, s jogtalanul kért adóvisszatérítést. Ez az ő problémája, nem az enyém. Rám és másokra hárítja a hibáit. Képtelen felelősséget vállalni a tetteiért“ – mondta Kaliňák.

Emlékeztetett Kiska kijhelentésére, hogyha bármilyen árnyék is vetül a tetteire, a legtisztességesebb dolog a lemondás.

„Át kéne gondolnia a saját tetteit. Nem érzek haragot iránta, és semmilyen harcot nem folytatok ellene. Az, hogy nem fizette be az az adót, az ő problémája“ – ehhez még hozzátette azt is, hogy Kiska az újságoknak siránkozik. „Az az érzésem, hogy egy igazi férfinak nem szabadna siránkoznia, szerintem ez sajnálatos és nevetséges“ – mondta a Smer vezető politikusa.

Elutasította azokat a híreszteléseket, hogy a Smer vizsgálatot indított ellene hatalommal való visszaélés gyanúja miatt, s azt is tagadja, hogy emiatt Peter Kažimír pénzügyminiszter kritizálzta őt.

TASR/para