Kaliňák: Módosítani kell a szlovák-amerikai védelmi megállapodáson

2023. október 28. - 10:53 | Belföld

Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter találkozott az USA szlovákiai nagykövetével, Gautam Ranával, azt követően a Facebookon dicsekedett.

Kaliňák: Módosítani kell a szlovák-amerikai védelmi megállapodáson
Robert Kaliňák és Gautam Rana (Facebook)

A találkozó után írta ki a Facebookra, hogy szükséges változtatni a 2022 elején jóváhagyott szlovák-amerikai védelmi megállapodáson. Szavai szerint tájékoztatta a nagykövetet arról, hogy Szlovákia a jövőben nem küld a saját raktáraiból muníciót Ukrajnába.

"Az amerikai nagykövettel részletes megbeszélést folytattunk a védelmi kihívásokról és a két ország közös érdekeiről. A találkozó megmutatta, hogy kölcsönösen elfogadjuk a másik nézeteit és előítéletek nélkül képesek vagyunk a másik kéréseit meghallgatni és mérlegelni" - közölte.

Hozzátette, a találkozón deklarálta, hogy a kormány nagyra értékeli a nyugati partnereivel való jó kapcsolatokat, de nem úgy, mint "szervilis elődei".

"Hálásak vagyunk a konstruktív párbeszédért és az együttműködésért, de csak olyanért, amely kölcsönösen előnyös" - fogalmazott.

Kaliňák szerint a szlovák kül- és honvédelmi politika kudarcot kudarcra halmozott, az egyik legnagyobbnak nevezte a védelmi megállapodás megfogalmazását, a másiknak pedig, hogy Szlovákia "kulcsfontosságú" haditechnikáinak és muníciójának elosztogatását.

Leszögezte, Szlovákiának kis országként kulcsfontosságú a nemzetközi szervezetekben való együttműködés és a partnerekkel való jó kapcsolatok, emellett pedig a hatékony együttműködés nemcsak SZlovákia védelmét szolgálja, de gazdasági növekedést is eredményez.

(TASR)