Kaliňák ostobaságnak tartja a meggyanúsítását, politikai eljárásról beszél

2022. május 13. - 15:38 | Belföld

Robert Kaliňák, a Smer-SD volt belügyminisztere ostobaságnak tartja az ellene felhozott vádakat, és politikai eljárásról beszél. Előzetes letartóztatásának megszüntetése után azt mondta, a bíróságok egyelőre nem is foglalkoztak magával az ellene indított eljárással, csak a letartóztatásával.

Kaliňák ostobaságnak tartja a meggyanúsítását, politikai eljárásról beszél
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Védőügyvédje, David Lindtner megjegyezte, a bíróságokat különféle határidők kötik az előzetes letartóztatással kapcsolatos döntéseknél, ezért magát az aktát nem is volt elég idejük áttanulmányozni ahhoz, hogy véleményt mondhassanak a büntetőeljárás megindításának megalapozottságáról. Ha ezzel kapcsolatban megállapítanak is valamit, azt szerinte nem lehet mérvadónak tekinteni.

„Továbbra is érvényes, hogy ostobaságokról van szó. Később fogunk nyilatkozni, az eljárás folytatása során, egyelőre nem beszélhetek a cselekményekről”

– mondta Kaliňák.

A volt belügyminiszter képtelenségnek tartja a politikai riválisok üldözését azért, mert adócsalónak nevezik ellenfeleiket, „sztálini joggyakorlásról” és a büntetőjoggal való visszaélés veszélyéről beszélt.

Az előzetes letartóztatásban töltött idővel kapcsolatban professzionálisnak nevezte a Büntetés-végrehajtási Testület munkáját csakúgy, mint a bűnüldöző szervek eljárását az őrizetbe vétele során. A gyanúsítottakat szerinte a speciális ügyészség és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) gyötri, például azzal, hogy elválasztja őket a családjuktól. Kaliňák leszögezte, hogy részt vesz majd a bírósági tárgyaláson, nincs oka külföldre szökni.

Lindter szerint az előzetes letartóztatást elrendelő határozat 40 oldalnyi elhanyagolható jogi mellébeszélésből áll, és mintegy másfél oldal szól a vizsgálati fogság elrendelésének indokairól. Lindter viszont ezeket is abszurdnak nevezte. Kifogásolta például a 2020-as és 2021-es sajtótájékoztatókon elhangzott kijelentésekre vagy a vadászházban végzett lehallgatásokra való hivatkozást. Hozzátette, a Kaliňák és a Robert Fico ellen indított eljárás standard módon zajlik, viszont egyes tervezett kihallgatásokkal kapcsolatban nem értik, milyen összefüggésben állhatnak a meggyanúsítással. A Legfelsőbb Bíróság (NS) pénteken megszüntette Robert Kaliňák volt belügyminiszter előzetes letartóztatását, de minden pontban megalapozottnak nevezte az ellene indított büntetőeljárást.

Kaliňák előzetes letartóztatását április 23-án rendelte el a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS), mert megalapozottnak találta a gyanút, hogy szabadlábon befolyásolhatná a tanúkat, a bírósági szakértőket és a többi gyanúsítottat, továbbá hátráltathatná a nyomozást.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozása, támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetése miatt indított büntetőeljárást Robert Kaliňák volt belügyminiszter és Robert Fico, a Smer-SD ellen.

TASR