Kaliňák óva int a határellenőrzés visszaállításától

Szlovákia minden erejével ellenzi, hogy a schengeni övezeten belül visszaállítsák a határellenőrzést, amennyiben erre nem szolgáltat okot a biztonsági helyzet - jelentette ki Robert Kaliňák belügyminiszter.

Kaliňák óva int a határellenőrzés visszaállításától
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Kaliňák a Szlovákia schengeni övezetbe történő belépésének 10. évfordulójára rendezett pozsonyi konferencián szólalt fel, és kötelezte el magát az uniós határok szabad átlépése mellett.

A belügyminiszter úgy véli, mióta Szlovákia az övezethez tartozik, 10 év alatt Schengen szakmai kérdésből politikai üggyé vált.

"Hogy Románia és Bulgária belépnek-e a schengeni övezetbe, az ma tisztán politikai kérdés, mert technikailag minden kritériumot teljesítenek" - mondta Robert Kaliňák, aki szerint a balkáni államok belépése lehetővé tenni a schengeni övezet integrációját, mivel a Balkán elvágja a schengeni Görögországot az övezet többi részétől.

Kaliňák szerint a határellenőrzés visszaállítása is tisztián politikai kérdés, melyet nem pártol.

"Amennyiben a határellenőrzés nem indokolt, és csak arról szól, hogy ott vagyunk a határon és őrizzük azt, akkor azt rossz döntésnek tartom. Az EU-tagállamok közti határellenőrzés visszaállítása egy nagy lépés volna hátrafelé, és egy nagy lépés volna Schengen szétrombolása felé"

- szögezte le a belügyminiszter. 

Nekünk kell meggyőznünk a Nyugatot, és ez nem lesz könnyű

"2007-ben a nyugati országok húztak minket, segítettek abban, hogy Szlovákia bekerüljön az elitbe. Ma a kelet-erurópai országokon van a sor. Meg kell védenünk a keleti határainkat, ahol a leginkább fenyeget az illegális bevándorlás, hogy meggyőzzük nyugati szomszédainkat arról, hogy Schengen fontos, és hogy van értelme megőrizni" - hangsúlyozta Robert Kaliňák.

A pozsonyi konferencián felszólalt Ladislav Csémi, a határvédelmi és idegenrendészeti hivatal igazgatója is, aki szerint a szlovák hatóságok nagy kihívásokkal néznek szembe. Egyrészt folytatniuk kell a keleti zöldhatár technikai biztosítását, másrészt pedig a határvédelmet ellátó állományt is bővíteni kell - nagy hangsúlyt fektetve a képzett szakemberek alkalmazására.

Az idegenrendészet legfontosabb feladatai közé pedig az tartozik, hogy a Szlovákiából kiutasított illegális határátlépők visszakerüljenek származási helyükre.

"Az elkövetkező években ez lesz a legnagyobb kihívás a rendőrség számára" - jelentette ki Csémi. 

A konferencia felszólalói egyetértenek abban, hogy az EU-n belüli határellenőrzések visszaállítása helyett a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni Schengen külső határainak megvédésére.

(TASR)