Kaliňák reagált a leváltására beadott indítványra: „Az ellenzék csak a sárral tud dobálózni”

2016. május 31. - 08:21 | Belföld

Robert Kaliňák belügyminiszter reagált arra, hogy az ellenzék megpróbálja őt leváltani a Bašternák-ügy miatt

„Az ellenzék megint megmutatta, hogy egy olyan emberek csoportja, amely csak a sárral tud dobálózni” - mondta Kaliňák. Véleménye szerint ez nem arról szól, hogy megkönnyítsék az emberek életét, hanem, hogy látótávolságba kerüljenek a médiában.

„Még azt a 100 standard napot sem adták meg nekünk, hogy megmutassuk, mit tudunk megtenni az ország érdekében. A javaslataikkal csak húzzák az időnket, amit Szlovákia elnökségi felkészülésére kellene szentelnünk” - nyomatékosította Kaliňák.

A belügyminiszter elmondta, hogy semmilyen eset nyomozásába nem avatkozott bele, mivel azzal megszegné az alkotmányos törvényt.

A Bašternák-üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzéknek el kellene gondolkoznia azon, hogy mikor is jött létre az ügy, és, hogy abban az időben tett-e valaki valamit közülük ellene. „Ez az ügy négy évvel ezelőtt keletkezett és most újra előhozták, mivel a sárdobáláson kívül nem tudnak semmilyen normális javaslattal előállni, ami az ország javára szolgálhatna” - állította Kaliňák.

Az indítványt hétfőn az SaS és az OĽaNO-NOVA jelentette be. A képviselők szükséges aláírását pénteken adják le. Ezután hét napon belül meg kell tartani a rendkívüli parlamenti gyűlést.

A Bašternák-ügy arról szól, hogy a maffialistás vállalkozó, Marián Kočner által építtetett Five Star Residence komplexumban Ladislav Bašternák cége hét lakást vásárolt 12 millió euróért, majd az üzlet nyomán nagy összegű adót, mintegy kétmillió eurót írt le. Feltételezések szerint az üzlet meg sem történt, mivel ennyi lakásért ekkora összeget kiadni őrültség lenne. Szóval az ügylet célja csak az adóvisszaigénylés lehetett.

TASR/para