Kaliňák szélesebb jogkört adna a rendőröknek a „romabűnözés" megfékezésére

2018. január 12. - 12:57 | Belföld

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos elhatárolódik a belügyminiszter kijelentéseitől.

Kaliňák szélesebb jogkört adna a rendőröknek a „romabűnözés" megfékezésére
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány csütörtökön ellátogattak Krompachy egyik romatelepére, ahol közös sajtótájékoztatón ismertették a romák által elkövetett bűncselekmények visszaszorítására irányuló módosítási javaslatokat.

A belügyminiszter elmondta, tárcaközi egyeztetésre bocsát egy olyan törvényjavaslatot, amelynek célja a romák lakta telepeken tapasztalt bűnözés visszaszorítása. Kaliňák hozzátette, a rendőrök a jövőben szélesebb jogkört kapnának, mert azt akarja, hogy ténylegesen is közbelépjenek, ha arra szükség van: „Például elkobozzák a mobiltelefont, motorbiciklit vagy parabolaantennát attól, aki nem fizette be a bírságot valamilyen kihágásért” – magyarázta Kaliňák.

Robert Kaliňák szerint annak ellenére, hogy országosan csökkent a bűnözés, a romatelepeken évről évre csak rosszabb a helyzet.

„Krompachyn a lakosság 20-25 százaléka telepen én, a bűncselekmények 70-80 százalékát pedig ők követik el. Én ezt nem tudom másnak nevezni, mint romabűnözésnek” – jelenette ki a belügyminiszter.

Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos elhatárolódik és elutasítja Kaliňák kijelentéseit, elmondása szerint a tárca nem kérte ki véleményét a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban.

„Elutasítom azokat a törvényeket, amelyek etnikai alapon különböztetik meg az egyes kihágások vagy bűncselekmények elkövetőit” – jelentette ki Ravasz Ábel, majd hozzátette, nem érti, miért nem szólították meg a romaügyi hivatal tapasztalt szakértőit ezekkel a javaslatokkal kapcsolatban.

A romaügyi kormánybiztos elmondta, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a törvényt elfogadható formába hozzák, szerinte ugyanis nincs szükség etnikai alapú statisztikák készítésére a bűnözések kapcsán.

TASR/para