Kaliňák vacak 36 millióért vesz egy újabb különgépet a kormánynak

Robert Kaliňák (Smer-SD) bejelentette, jövőre lezárul a kormány repülőgépparkjának cseréje. Az elkövetkezendő hónapokban vásárolnak még egy Airbust.

Kaliňák vacak 36 millióért vesz egy újabb különgépet a kormánynak
Fotó: Archív

Az idén beszerzett Airbus ACJ319, illetve a két kisebb Fokker 100-as után még egy Airbust óhajt a kormány. Ez utóbbi a két utolsó, még használatban lévő Tu-154-est váltaná.

Kaliňák leszögezte, hogy egy nagyon jó ajánlatot kaptak a gépre, amellyel jelentősen csökkenthetnék a kormánygép fenntartási költségeit.

A felajánlott gép mindössze 15 éves, és ezt megelőzően a francia kormányt szolgálta. Legutóbb például még Jacques Chirac francia elnök repült vele (2007-ig volt elnök). A masina ára csupán 36 millió euró, ami magába foglalja egy szervizközpont kiépítését is. A gép 90 férőhelyes.

A belügyminiszter szerint az arra való tekintettel, hogy Szlovákiának nincsen saját légitársasága, a kormánynak szüksége van még egy nagyobb gépre, és csak az a kérdés, hogy a Tupoljev élettartamát hosszabbítsák-e meg, vagy vásároljanak egy új (!) gépet.

A legnagyobb spórolás Kaliňák szerint a fogyasztásban van, ugyanis a négy megvásárolt gép együttesen fogyaszt annyit, mint az éhes orosz. Kihangsúlyozta, hogy az Airbusokkal hosszú távú üzletet köt a kormány, ugyanis 30 évig nem kell lecserélni őket, míg a Fokkerok esetében az élettartam 10-15 év.

(TASR/para)