Kaliňákkal a frontvonalban támad a Smer az Alkotmánybíróságon

2020. április 15. - 10:54 | Belföld
Kaliňákkal a frontvonalban támad a Smer az Alkotmánybíróságon
Illusztráció

Ezzel egyidejűleg azt javasolják, hogy az Alkotmánybíróság helyezze hatályon kívül a jogszabályt, míg arról végérvényesen nem döntenek. A smeresek szerint ez a lehetőség csorbítja az emberi jogokat. A pártot az Alkotmánybíróság előtt a korábbi belügyminiszter és smeres alelnök, Robert Kaliňák képviseli majd.

Az elfogadott szabályozás - a távközlési törvény módosítása - lehetővé teszi a mobilszolgáltatók ügyfelei mozgásának nyomon követését.

Eszerint a Közegészségügyi Hivatal olyan adatokhoz is hozzáférne, amelyek eddig telekommunikációs titoknak számítottak, kivéve az üzenetek tartalmát. A hivatal a karanténba került embereket is azonosíthatja, akiket üzenetek formájában fognak tájékoztatni a rájuk vonatkozó előírásokról.

A Smer beadványában megtámadja egyúttal az Országos Bírósági Tanácsról szóló jogszabály módosítását is, melyet a parlament szintén a koronavírus-járvány elleni harc keretén belül fogadott el. A Smer szerint a kormánykoalíció alkotmányellenesen szélesítette azon indokok körét, melyek alapján leváltható a tanács elnöke. A tanács tagjai az új módosítás alapján leválthatják elnöküket, amennyiben a helyén maradásával súlyosan sérül az igazságszolgáltatás megbízhatósága vagy jó hírneve.

(Denník N/parameter)