Kaliňáknak le kellene mondania, és az SaS el is magyarázta, miért

Robert Kaliňák (Smer-SD) parlamenti képviselőnek és volt belügyminiszternek vissza kellene adnia a képviselői mandátumát. Ezt az SaS párt állítja azzal, hogy szerinte Kaliňák megszegte a képviselői esküjét. A liberálisok Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó szlovák kormánygéppel való elrablása kapcsán vetették fel ezt a lehetőséget.

Kaliňáknak le kellene mondania, és az SaS el is magyarázta, miért
Robert Kaliňák

„Bizonyítva van, hogy belügyminiszterként már tavaly ősszel tudnia kellett arról a gyanúról, hogy Trinh Xuan Thanh vietnami állampolgárt szlovák területen keresztül rabolták el, de ezt nem árulta el sem Peter Pellegrini akkori miniszterelnök-helyettesnek, sem Peter Žiga gazdasági miniszternek, sem pedig Peter Kažimír pénzügyminiszternek, akik a történtek után egy vietnámi látogatásra mentek” – közölte Martin Klus parlamenti képviselő. 

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke hozzátette: Kaliňáknál nem lehet olyan dolgot találni, amely Szlovákia polgárainak az érdekét szolgálta volna. Az pedig, hogy a volt belügyminiszter meghagyta magának a gyanúról szóló információit, „inkább a Vietnámi Szocialista Köztársasághoz való hűségéről tanúskodik”. 

A liberálisok szerint át kellene vizsgálni a képviselői esküt, illetve hogy ezt Kaliňák nem szegte-e meg. „Kaliňák képviselő megesküdött a becsületére, hogy hű lesz Szlovákiához, és hogy a polgárok érdekében fogja teljesíteni a kötelességeit. A félrevezető megjegyzéseivel és hazugságaival azonban azt a gyanút kelti, hogy aktívan bekapcsolódott az emberrablásba” – hangsúlyozta Galko.

Kaliňák néhány napja azt közölte, hogy a vietnámi polgár elrablásával kapcsolatos nyomozás részeredményei arra utalnak, hogy Szlovákia bár nem szándékosan, de részt vett az akcióban. Azokat a vádakat, melyek szerint közvetlen utasításokat adott a vietnámi polgár elrablása során abszurdnak és tévesnek tartja. 

Trinh Xuan Thanh vietnámi vállalkozó állítólagos elrablásának ügyével már a szlovák bűnüldöző szervek is foglalkoznak.

(TASR)