Kamenický nagy tisztelettel elfogadta az ajánlatot, Šefčovičot nem érdekli a pénzügyminiszteri pozíció

2019. április 10. - 09:51 | Belföld

Ladislav Kamenický, a Smer-SD képviselője kedden megerősítette, hogy elfogadta Robert Fico, a Smer-SD elnöke és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő ajánlatát.

Kamenický nagy tisztelettel elfogadta az ajánlatot, Šefčovičot nem érdekli a pénzügyminiszteri pozíció
Ladislav Kamenický (Fotó: TASR)

Fico és Pellegrini őt jelölték pénzügyminiszternek. A jelölést még a párt elnökségének is jóvá kell hagynia.

Hozzátette: nagy tisztelettel fogadta a pártelnök és a kormányfő ajánlatát, és egyben megköszönte a bizalmukat.

A tárca vezetésével kapcsolatos vízióit és az új koalíciós javaslatokkal kapcsolatos álláspontját Kamenický csak azután hozza nyilvánosságra, hogy kinevezték őt. „A kinevezésemig nem nyilatkozom a jelölésemmel összefüggésben” – tette hozzá.

Kamenický Peter Kažimír (Smer-SD) helyét veheti át a tárca élén. Az ellenzéki pártok a jelöléséről szóló információ közzététele után pár órával már megfogalmazták az új miniszterrel szemben állított követeléseiket. Az SaS párt például személycseréket indítványozott a Pénzügyi Igazgatóságnál, illetve az eKasa online rendszer megreformálását. Az OĽaNO attól tart, hogy az új miniszter a Smer régi tagjaként nehezen fog tudni távolságot tartani a „költségvetést felzabáló” populista párttörekvésektől. Az OĽaNO ezért „figyelmesen nyomon követi majd az új miniszter lépéseit”.

Šefčovičot nem érdekli a pénzügyminiszteri pozíció

Maroš Šefčovič európai biztos csak közvetve, a médiából értesült arról, hogy felmerült annak lehetősége, hogy ő legyen a pénzügyminiszter. Ezzel kapcsolatban kedden, Brüsszelben kijelentette: nem érdekli őt a pozíció, helyette az uniós mandátumát akarja kitölteni.

Šefčovič az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökeként kedden mutatta be újságírók előtt az energiaunió helyzetéről szóló negyedik jelentést. Azt, hogy nem érdekli őt a szlovák pénzügyminiszteri pozíció, a sajtótájékoztató után szögezte le. Šefčovič jelölésének lehetőségét kedden vetette fel Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő.

„Most fejeztem be az intenzív elnöki kampányt, amely után visszatértem az uniós kötelezettségeimhez. A megbízatásom október végén jár le, és többször elmondtam, hogy biztosként tagja szeretnék lenni a következő bizottságnak is. Ezek a prioritásaim, amelyekkel foglalkozni szeretnék”

– fejtette ki Šefčovič. Hozzátette: a hírről a médiából értesült, semmilyen konkrét ajánlatot nem kapott.


(TASR)