A kamionlopástól a gyilkosságokig – így működött a szeredi maffia

2022. július 14. - 12:29 | Régió

A Szered-Vágsellye-Galánta maffiaháromszög 2004 és 2011 között tevékenykedett, a rendőrök egyszerűen csak szerediekként emlegették őket. A bűnszervezet kamionlopásokra specializálódott, de a bérgyilkosságoktól sem riadt vissza. Az Aktuality összefoglalta a szeredi maffia indulását és bukását.

A kamionlopástól a gyilkosságokig – így működött a szeredi maffia
Peter Taufer (Fotó: TASR)

A bűnszervezet feje Maroš Kováč volt, akinek kapcsolatai voltak a rendőrök és az állami szervek között is, ezért is volt megingathatatlan a pozíciója. Emberei teljesítették a főnök által kiszabott feladatokat, miközben a megszerzett zsákmányból fejenként havonta 15 ezer koronát (500 eurót) adtak le a közösbe. Kováč aztán eldöntötte, hogy az összegyűlt pénzt mire használják fel a csoporton belül.

A maffiacsoport tagja volt Roman Paulus is, akit a rendőrség már korábban elfogott, majd a bíróság 25 éves szabadságvesztésre ítélt Jozef Kacian 2010-es meggyilkolásáért. Paulus ezt szintén Kováč megbízásából hajtotta végre.

A Haluškaként becézett Paulus vallomásában elmondta, hogy a banda más gyilkosságot is elkövetett Kováč utasítására. Egy máig ismeretlen személy a maffiavezérnél megrendelte Alojz Bórik vágsellyei vállalkozó megölését, amiért 3 millió koronát (100 ezer euró) fizetett. A csoport egy hónapon át figyelte a vállalkozót, hogy kiismerjék szokásait, ennek ellenére az első merénylet sikertelen volt, mivel a férfi más útvonalon ment haza. 2008 márciusában viszont már nem hibáztak: Paulus és Peter Taufer egy Audival hazáig követte Bórikot, majd miután a vállalkozó kiszállt, Taufer tüzet nyitott rá és tízszer el is találta.

Taufert néhány napja ezért a gyilkosságért életfogytiglan tartó szabadságvesztésre ítélték. Paulus szerint Kováč az egyes feladatok alapján osztotta köztük szét a pénzt.

Szintén megrendelésre történt a szeredi maffia másik esete: kb. 300 ezer koronáért (10 ezer euró) kellett lábon lőniük egy férfit Bánovce nad Bebravouból. A megrendelést Kováč vette fel, emberei pedig végrehajtották. Paulus lefogta az illetőt, egy társa pedig térden lőtte.

A csoport viszont főként kamionlopásokra specializálódott, a vád szerint összesen nyolc tehergépkocsit loptak el. Nyugat- és Közép-Szlovákiában főként olyan kamionokat pécéztek ki, amelyek értékes rakományt szállítottak, vagy bennük hagyták a slusszkulcsot. A csoport ilyen módon jutott hozzá 112 darab plazmatévéhez, 20 tonna fagyasztott halhoz, márkás cipőkhöz, DVD lejátszókhoz vagy 30 raklapnyi sörhöz. Az elorzott kamionokat és árukat egy gútai telepen rejtették el. Paulus állítása szerint az ő feladata főként az volt, hogy megfigyelte a bekötőutakat és rádión jelentette, ha valami gyanúsat észlelt.

A maffiaszervezet végét Maroš Kováč 2011-es meggyilkolása jelentette. A rendőrség szerint saját emberei végeztek vele: Ján Golis kicsalogatta őt, Peter Taufer pedig lelőtte. Egy nappal korábban 800 ezer euró tűnt el Kováč bankszéfjéből, az ezt követő konfliktus pedig a maffiavezér likvidálásához vezetett. Golis nem élte meg a felelősségre vonását – a rendőrök lelőtték őt, amikor megpróbált ellopni egy autót, amit Ján Kuciak meggyilkolásakor használtak volna.

Kováč halálával ugyan véget ért a szerediek közös akciózásai, de külön-külön folytatták a bűncselekmények elkövetését. Miroslav Janeba, aki Bórik meggyilkolásakor a fegyvert szerezte be, nemrégiben elkezdett együttműködni a hatóságokkal, és újabb ügyekről tett említést.

Például egy illegális cigarettabiznisz elfedésével kapcsolatban felkereste Tomáš Rajeckýt, ő pedig Zoroslav Kolláron keresztül tolmácsolta kérését Ľudovít Makónak. Janebán keresztül ilyen módon több személyhez is több ezer euró jutott el.

A szeredi maffia egykori tagjainak többsége már halott vagy rács mögött van, többségüket 2018-ban fogták el. Egyedül Marko Majstorovič menekül az igazságszolgáltatás elől.


(aktuality.sk)