Kampány van: Pellegrini kész segíteni Magyarországnak megvédeni déli határait

2020. február 13. - 18:45 | Belföld

Szlovákia készen áll arra, hogy segítsen Magyarországnak megbirkózni a fokozódó migrációs nyomással az ország déli határán. Ezt csütörtökön jelentette be Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök a schengeni határ magyar-szerb szakaszán, Röszkén, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt ellenőrizte a határvédelem felkészültségét.

Kampány van: Pellegrini kész segíteni Magyarországnak megvédeni déli határait
Peter Pellegrini (TASR)

„Teljes mértékben egyetértek a magyar miniszterelnökkel abban, hogy ez egyúttal Szlovákia déli schengeni határa is. Szlovákia megfelelően őrzi keleti határát Ukrajnánál, de délen Magyarország segítségére vagyunk utalva, együtt kell működnünk" - tette hozzá Pellegrini.

A szlovák miniszterelnök megjegyezte, amint jobbra fordul az időjárás, a bevándorlók száma emelkedni fog, és már Szlovákiában is megjelentek olyan bevándorló csoportok, amelyeket autóval szállítottak keresztül az országon.

Pellegrini Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszterrel közösen biztosította Orbánt, hogy Szlovákia hajlandó ismét Magyarország segítségére sietni a határok védelmében. Hangsúlyozta, Szlovákia és Magyarország kapcsolatai minden területen nagyon jók, és megköszönte a magyar miniszterelnöknek, hogy jó partnere Szlovákiának a biztonság megőrzése terén.

Orbán a Magyarország déli határain fenyegető fokozódó migrációs nyomásra figyelmeztetett. Hangsúlyozta, hogy az időjárás enyhülésével egyre több bevándorló érkezik a határra, sokan szervezett módon, és illegális bevándorlók százezrei lépnek be az Európai Unióba. Elmondta, ezeknek a határoknak a védelme nehéz feladat, és a szövetségesek segítsége nélkül nem lehetséges.

TASR