A kampánycsend kezdetekor ki kell kapcsolnia a számlálót az SaS-nek az óriásplakátokon

2020. február 6. - 16:54 | Belföld

Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása alapján az SaS-nek két nappal a választás előtt ki kell kapcsolnia a visszaszámláló készüléket az óriásplakátjain.

A kampánycsend február 26-án éjfélkor lép életbe – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Svrčeková az SaS szóvivője. A pártnak három ilyen megaboardja van, egy Pozsonyban, egy Zsolnán egy pedig Kassán.

A választási bizottság álláspontja szerint a kampány vége előtt ki kell kapcsolni az óriásplakát mozgó, elektronikus részét. Az SaS óriásplakátjain a „A Smer kormányzásának vége" felirat olvasható, és egy számláló van rajta, ami azt mutatja, hány nap van hátra a választásig.

Svrčeková azt mondta, az SaS azért kérte ki a választási bizottság állásfoglalását, mert nem akar kampánycsendet sérteni.

„Azt a választ kaptuk, hogy szerdán éjfélkor, a kampánycsend kezdetekor ki kell kapcsolnunk a visszaszámlálót, amit természetesen tiszteletben tartunk, mint ahogyan az összes többi jogszabályt is"

- mondta a szóvivő.

A Országos Választási Bizottság közölte, a választási plakátok, óriásplakátok megváltoztatása, módosítása vagy frissítése a kampánycsend ideje alatt a kampánycsend megsértésének tekintendő, ami ellentétes a választási törvénnyel.

Ugyanakkor plakátokat nem kell eltávolítani a kampánycsend kezdetekor.

„Azokat a részeket azonban, amelyeket frissítenek, ki kell kapcsolni. Például a visszaszámlálót is"

– közölte a bizottság.

A parlamenti választás február 29-én lesz, összesen 25 párt és politikai mozgalom indul. A választás lebonyolításának költsége meghaladja a 12,6 millió eurót. Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás, több mint négymillió választásra jogosult polgár van.

TASR