Kampányüzemmódban a kormány, lesz 13. nyugdíj és dupla családi pótlék

2020. február 12. - 13:34 | Belföld

Kampányüzemmódba kapcsolt a Pellegrini-kormány, két héttel a választások előtt több százmillió eurós szociális csomagot fogadott el. Bevezetik a 13. nyugdíjat, duplájára emelik a családi pótlékot, és eltörlik a sztrádadíjat a személyautók és a kisteherautók (3,5t) számára. Mellesleg pedig, ha már újra össze kell hívni a parlamentet, javasolják az Isztambuli Egyezmény elutasítását is. Igaz, az intézkedések többsége csak jövőre lép majd életbe. A hidas miniszterek nem voltak ott a kormányülésen, a párt felelőtlennek tartja a kormány döntését. 

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

A nyugdíjasok már idén 13. nyugdíjat kapnak az eddigi „karácsonyi nyugdíj” helyett, vagyis minden nyugdíjasnak jár majd az átlagnyugdíjjal megegyező – vagyis 460 eurós 13. nyugdíj, amit karácsony előtt fizet majd ki a Szociális Biztosító. A családi pótlék a duplájára, vagyis 50 euróra emelkedik gyerekenként, de ezt csak 2021 januárjában kapják meg először a szülők.

Ugyancsak jövőre, 2021-től szűnik majd meg az autópályadíj a személyautók és a kisteherautók (3,5 tonnáig) számára, vagyis idén még meg kell venni a sztrádamatricát annak, aki használni akarja az autópályákat.

A kormány által elfogadott törvénymódosítások gyorsított eljárásban kerülnek a parlament elé, így az akár a héten elfogadhatja a törvényeket. A kormány ülésen a Híd által jelölt miniszterek nem vesznek részt, mivel felelőtlen lépésnek tartják a Smer és az SNS által javasolt intézkedéseket. Bugár Béla szerint a "választási szociális csomagnak" nincs meg a költségvetési fedezete. A párt képviselői nem vesznek részt a parlament ülésén sem.

-para-