Kanada is felfüggesztette a fegyverszállításokat Törökországnak

2019. október 16. - 07:48 | Külföld

Kanada is felfüggesztette ideiglenesen a fegyverszállításokat Ankarának amiatt, hogy a török hadsereg hadműveletet indított a kurd erők ellen Északkelet-Szíriában.

Kanada is felfüggesztette a fegyverszállításokat Törökországnak
Fotó: AP

A kanadai külügyminisztérium közleménye szerint Törökország egyoldalú lépése aláássa a térség amúgy is törékeny stabilitását, súlyosbítja a humanitárius helyzetet, és kárt okoz a nemzetközi koalíció - amelynek Törökország is a tagja - elért sikereinek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban. Kanada emiatt felfüggeszti a Törökországba szállítandó kanadai termékekre, alapvetően fegyverekre vonatkozó exportengedélyek kiadását.

Kanada és Törökország is tagja a NATO-nak. Kanada előtt több európai ország folyamodott hasonló lépéshez.

A kanadai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Ottawa tavaly 116 millió dollár értékben adott el fegyvereket Törökországnak.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport múlt szerdán indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG, továbbá az IÁ dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

MTI