Kanada miniszterelnöke hosszas némasággal kommentálta, hogy Trump a hadsereg bevetésével fenyegetőzik

2020. június 3. - 07:27 | Külföld

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke hosszasan habozott, mielőtt kedden válaszolt a sajtó kérdésére, hogy mi a véleménye arról, ahogy Donald Trump amerikai elnök kezeli hazájában a zavargásokat, és hogy a hadsereg bevetésével fenyegetőzik.

Kanada miniszterelnöke hosszas némasággal kommentálta, hogy Trump a hadsereg bevetésével fenyegetőzik
Fotó: TVNZ

Trudeau 21 másodperces csend után kezdett válaszába, ám kerülte, hogy közvetlenül nevén említse Trumpot, csupán általánosságban beszélt.

"Mindannyian elszörnyedve és döbbenten szembesülünk azzal, ami az Egyesült Államokban történik. Az emberek egyesítésének van itt az ideje, de meghallgatásuknak is, és hogy megtudjuk, miféle igazságtalanságok történnek a haladás dacára évek, évtizedek óta"

- mondta végül a kanadai kormányfő, aki általában gyors a válaszadásban.

Több kanadai nagyvárosban rokonszenvező tüntetések voltak az Egyesült Államokban demonstrálókkal, akik azért vonultak az utcákra, mert felháborodtak az afroamerikai George Floyd halála miatt, amelyet brutális rendőri túlkapás okozott. A tüntetések azután sok helyütt zavargásokba, fosztogatásokba torkolltak, és napok óta tartanak.

Trump hétfőn közölte, hogy ha a tagállamok kormányzói képtelenek rendet teremteni, akkor - mint mondta - "én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémáikat."

MTI

Címkék: justin trudeau, Kanada