Kanadában legalizálják a marihuánát

Kanada lesz várhatóan a G7 országcsoport első állama, amely legalizálja a marihuánát, miután hétfőn a parlament alsóháza elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szeptembertől engedélyezné a könnyű drog szabad fogyasztását és termesztését.

Kanadában legalizálják a marihuánát
Fotó: TASR/AP

A képviselőház 205 igen szavazattal 82 nem ellenében fogadta el a törvénytervezetet, és továbbküldte a szenátusnak. A kanadai alkotmány értelmében a szenátus késleltetheti egy törvénytervezet elfogadását, de nincs joga megvétózni.

Miután a módosított törvénytervezetet a felsőház elfogadja, ezt a "királyi (főkormányzói) jóváhagyásnak" kell követnie.

Bill Blair képviselő - akit Justin Trudeau kormányfő bízott meg a reform kidolgozásával - azt mondta, hogy törvény várhatóan már szeptemberben hatályba lép.

A liberális kormány a múlt héten 13-at elvetett a szenátus által javasolt 46 módosítás közül. A felsőház hét hónapi tanulmányozás után az előző héten fogadta el a törvénytervezetet.

Az egyik ilyen módosítás engedélyezte volna a tartományoknak, hogy maguk dönthessenek a kannabisznövény otthoni termesztésének betiltásáról, ezt Manitoba és Québec szerette volna, a kormány azonban határozottan ellenezte.

Justin Trudeau a döntést indokolva hangsúlyozta, hogy alaposan tanulmányozták az otthoni termesztéssel kapcsolatos kérdéseket. Közölte, hogy három év múlva felülvizsgálják a törvényt. "Felülvizsgáljuk, mi működik és mi nem a törvényben" - mondta.

A kormányfő, aki 2013-ban bevallotta, hogy barátaival "öt vagy hat alkalommal" elszívott egy füves cigarettát, a drogkereskedőknek a piacról történő kiszorításával és a fiatalok védelmével indokolja a reformot.

"Sok országban, közöttük Kanadában (a kiskorúaknak) könnyebb füves cigarettát vásárolniuk, mint sört, és ez egyáltalán nem logikus. Ráadásul ez iszonyatos jövedelemforrás a szervezett bűnözés számára"

- mondta a kormányfő még májusban az AFP francia hírügynökségnek.

A szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem visszaszorításával egy időben a kormány adóbevételekre is számít a 6-7 milliárd kanadai dollár értékűre becsült piacon.

Minden, grammonként 10 kanadai dolláros, illetve annál alacsonyabb áron eladott marihuánára a kormány 1 kanadai dolláros fogyasztási adót vet ki, amelyen a szövetségi állam és a tartományok költségvetése osztozik. Ehhez járul még a szövetségi állam, illetve a tartományok által kivetett áfa, amely tartományonként 10-15 százalék között mozog.

Bill Morneau pénzügyminiszter 400 millió kanadai dolláros bevételre számít az árak alacsonyan tartása mellett, amelynek célja, hogy "megszabaduljanak a feketepiactól".

A tartományok feladata, hogy megszervezzék a marihuána árusítását az erre engedéllyel rendelkező üzletekben, főként a hatóságok által ellenőrzött, alkoholt árusító boltok mintájára. 

(MTI)