Kanadai kormányfő: "Iránnak vállalnia kell a teljes felelősséget az ukrán gép lelövéséért"

2020. január 12. - 07:39 | Külföld

Iránnak vállalnia kell a teljes felelősséget és felelősségre vonhatónak kell lennie az ukrán repülőgép lelövéséért - közölte szombaton Ottawában tartott sajtótájékoztatóján Justin Trudeau kanadai kormányfő.

Kanadai kormányfő: "Iránnak vállalnia kell a teljes felelősséget az ukrán gép lelövéséért"
Fotó: Europress

"Amit Irán beismert, nagyon súlyos. Egy polgári repülőgép lelövése iszonyatos. Iránnak a teljes felelősséget vállalnia kell" - jelentette ki a kormányfő.

"Kanada addig nem nyugszik, amíg el nem éri a felelősségre vonást, igazságszolgáltatást és az ügy lezárását, amely kijár a hozzátartozóknak".

A kanadai kormányfő elmondta, hogy Haszan Róhánival folytatott szombati telefonbeszélgetésén kérte az iráni elnököt, hogy maradéktalanul tisztázzák az iráni rakétával tévedésből lelőtt ukrán utasszállító katasztrófáját.

Trudeau bejelentette, hogy kanadai nyomozók utaznak néhány óra múlva Teheránba, hogy "a jelenlétükkel is támogassák a kanadai családokat". Hozzátette, hogy az irániak jelenleg együttműködnek a vízumok kiadásában.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a Trudeau-val folytatott telefonbeszélgetésben Róháni további vizsgálatot ígért a lelőtt gép ügyében.

Irán a nemzetközi szabályok keretében üdvözöl minden nemzetközi együttműködést az iráni légvédelem által nem szándékosan okozott repülőgép-szerencsétlenség ügyében - mondta az iráni elnök. A két ország 2012-ben szakította meg egymással a diplomáciai kapcsolatokat.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton teljes felelősséget vállalt a gép lelövéséért, amelyet pilóta nélküli repülőgépnek néztek. A MAU ukrán nemzetközi légitársaság szerdán tévedésből lelőtt Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak - közöttük 57 kanadai állampolgár -, és valamennyien életüket veszítették a szerencsétlenségben.

A teheráni beismerés után az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) szombaton azt ajánlotta, hogy a légitársaságok kerüljék el az Irán területe feletti átrepülést.

Az EASA közlemény szerint "az összes rendelkezésre álló információ alapján azt ajánljuk, hogy a jelenlegi biztonsági légkörben elővigyázatosságból, további értesítésig kerüljék el Irán átrepülését bármilyen magasságban".

Az Irak feletti átrepülés kerülésére vonatkozó ajánlás továbbra is érvényben van - tette hozzá az EASA.

A félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a Forradalmi Gárda bejelentése után órákkal irániak tüntettek Teheránban az ország legfőbb méltóságai ellen. A tiltakozók letépték az amerikai légitámadásban megölt Kászem Szulejmáni tábornok, a gárda Kudsz egysége parancsnokának képmását is. A kormányellenes tüntetésekről ritkán beszámoló Fársz szerint a tüntetésen 700-1000 ember vett részt.

Az EFE spanyol hírügynökség szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint is több százan tüntettek a teheráni műszaki egyetemnél, közöttük számos egyetemista. "A (felelősök) lemondása nem elég, bíróság elé kell állítani őket", illetve "haljanak meg a szégyen miatt" - skandálták a szemtanúk szerint a tüntetők.

"A halál a diktátorra" szlogen is elhangzott - Ali Hameneire, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjére utalva - a népszavazást is követelő tüntetők szájából.


MTI