A kanadai miniszterelnök is AstraZeneca vakcinát kapott

2021. április 24. - 08:50 | Külföld

Beoltották Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt pénteken a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájával.

A kanadai miniszterelnök is AstraZeneca vakcinát kapott
Justin Trudeau tetovált vállába kapta a védőoltást (Fotó: TASR/AP)

A kormányfő a készítmény első dózisát kaphatta meg egy ottawai klinikán. "Nagyon izgatott vagyok" - mondta újságíróknak nyilatkozva oltás közben. Nem sokkal később felesége, Sophie is megkapta a védőoltást, aki tavaly enyhe tünetekkel már átvészelte a fertőzést.

"Már többször elmondtam, hogy a legjobb vakcina az, amelyet elsőként felkínálnak neked"

- jelentette ki Trudeau az oltás előtt. Az utóbbi időben ugyanis sokan bizalmatlansággal viszonyultak az AstraZeneca vakcinája iránt a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződés miatt.

A legnépesebb kanadai tartományban, Ontarióban nemrég engedélyezték a negyvenévesnél idősebbek beoltását a készítménnyel.

A kanadai miniszterelnök nem sokkal korábban közölte, hogy Ottawa megállapodásra jutott az amerikai Pfizer gyógyszergyártó céggel emlékeztető oltások beszerzéséről. Mint mondta, jövőre 35 millió, 2023-ra pedig 30 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rendeltek arra az esetre, ha az oltások hatékonysága idővel alábbhagyna. Hozzátette, hogy több millió további dózis beszerzésére is lehetőség van, ha a szükség úgy hozná a következő években.

Trudeau szerint kormánya különböző gyártókkal folytat ez irányú tárgyalásokat.

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinák annyira újak, hogy a szakértőknek nincs elegendő adatuk arra nézve, meddig tart ki az általuk nyújtott védelem, illetve milyen hatékonyak lesznek a koronavírus újabb mutánsaival szemben.

A kanadai miniszterelnök szerint az oltás szempontjából szóba jöhető kanadai lakosság 30 százaléka már megkapta valamelyik vakcinának legalább az első dózisát. Hozzátette, hogy június végére várhatóan már mindenki megkapja legalább az első adagot.

A mintegy 38 millió lakosú országban a járvány kezdete óta 1,16 millió fertőzöttet azonosítottak, közülük 23 835-en hunytak el a Covid-19 betegségben.

Kanada csütörtökön felfüggesztette légijáratait egy hónapra Pakisztánnal és Indiával a koronavírus terjedésének nagy kockázata miatt.

(MTI)