A kanadai miniszterelnök bocsánatot kért, amiért Kanada 79 éve visszafordított egy zsidókat szállító menekülthajót

2018. november 8. - 11:46 | Külföld

Bocsánatot kérd szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azért, hogy a kanadai hatóságok hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1939-ben nem engedték kikötni azt a hajót, amelyik a náci üldöztetés elől menekülő 907 zsidóval a fedélzetén érkezett Kanada partjaihoz.

A kanadai miniszterelnök bocsánatot kért, amiért Kanada 79 éve visszafordított egy zsidókat szállító menekülthajót
Fotó: AP

Az MS St. Louis hajó először Kubába érkezett, de ott csak 29 menekült kapott menedéket. Az MS St. Louis ezt követően észak felé vette az útját, végig hajózva az Egyesült Államok és Kanada keleti partjai mentén, de egyik ország sem könyörült meg a zsidó menekülteken. Az Európa felé visszafordított, és végül Hollandiában kikötő hajó utasai közül később sokan áldozatul estek a holokausztnak.

Trudeau a parlamentben helyi idő szerint szerdán mondott beszédében kért bocsánatot.

"Most felvetem a bocsánatkérés rég esedékes ügyét... Jóllehet évtizedek teltek el azóta, hogy hátat fordítottunk a zsidó menekülteknek, az idő semmiképpen sem mentesíti Kanadát a bűnösség alól, nem csökkenti annak súlyát vagy a szégyenünket"

- hangoztatta a miniszterelnök.

Emlékeztetett beszédében az október 27-i pittsburghi tragédiára, arra, hogy a Kanadához közeli pennsylvaniai nagyváros egyik zsinagógájában október 27-én egy férfi meggyilkolt 11 zsidó hívőt. Az eset szerinte rámutat, hogy az antiszemitizmus még mindig létező jelenség, jelen van Kanadában és máshol a világban is. Trudeau felszólította a kanadaiakat, hogy lépjenek fel az idegengyűlölet és az antiszemitizmus ellen. Arra is emlékeztetett, hogy pénteken lesz nyolcvan éve annak, hogy Németországban kezdetét vette a zsidók nyílt üldözése, a nácik által, állami vezénylettel szervezett pogrom, amely a Kristályéjszaka elnevezést kapta zsidó boltok betört kirakataiból szertehulló üvegszilánkokról.

A parlamentben elhangzott beszéde előtt Trudeau találkozott a visszafordított menekülthajó egyik utasával, egy idős asszonnyal, aki jelenleg Kanadában él.

(MTI)