Kanovits György és Petényi György is Pro Urbe-díjat kap Dunaszerdahelyen

2019. február 19. - 21:00 | Régió

A városi képviselő-testület keddi ülésén határoztak arról, kik kapják idén a városi díjakat, kitüntetéseket.

Kanovits György és Petényi György is Pro Urbe-díjat kap Dunaszerdahelyen
Kanovitsz György - Fotó: Cséfalvay Á. András (Archívum)

A városi kitüntetéseket korábban az augusztus 20-i ünnepi képviselő-testületen adták át, az elmúlt két évben azonban már áprilisban, a Szent György-napok alkalmával került rá sor. idén április 27-én, szombaton 18 órakor, a Csaplár Benedek VMK-ban.

Évről évre megválasztanak egy személyt a város díszpolgárává, kiosztanak három Pro Urbe-díjat a társadalmi élet, a sport, illetve a kultúra területén folytatott tevékenységért és elért eredményekért, emellett a polgármester saját hatáskörében is díjat és kitüntetéseket ad át.

Tavaly a Pro Urbe-díjakat például Banyák István cigányprímás, Világi Oszkár, a DAC klub tulajdonosa, valamint Ráchela József sakk-mesteredző kapták, idén pedig szintén bárki javaslatot tehetett a városi díjak odaítélésére.

A képviselő-testület elé került javaslat szerint a társadalmi élet területén folytatott tevékenységéért Pro Urbe-díjra terjesztették fel Kanovits Györgyöt, aki az előző választási ciklus végéig évtizedeken keresztül volt a városi önkormányzat MKP által jelölt képviselője, korábban pedig több alkalommal is volt a Csallóköz hetilap főszerkesztője, szerkesztője, jelenleg a dunaszerdahelyi városi televízió szerkesztője.

Ugyancsak Pro Urbe-díjban részesül a sport területén folytatott tevékenységéért Petényi György, a Dunaszerdahelyi Sakk Klub elnöke, mely klubbal 2014-ben, 2017-ben ls 2018-ban is megnyerték a szlovák Extraligát, négy alkalommal pedig résztvettek a sakkcsapato Európa-kupáján is.

In memoriam Pro Urbe-díjban részesül a kultúra területén folytatott tevékenységéért Antal András, aki a Dunaszerdahelyi.sk által közzétett információk szerint ősi nemesi család sarjaként 1900-ban született Dunaszerdahelyen, a második világháború után pedig ő volt Dunaszerdahely krónikaírója, és segítette a első dunaszerdahelyi múzeum létrejöttét a Fehér kastélyban.

Dunaszerdahely díszpolgárává avatják Strédl Terézia pszichológust, a Selye János Egyetem oktatóját, aki ugyan Pozsonyban született és jórészt Galántán, illetve Komáromban tevékenykedett, de Dunaszerdahelyen végezte iskoláit.

(SzT)