Kansasi nő lehetett az Iszlám Állam női gépfegyveres zászlóaljának parancsnoka

2022. január 30. - 08:29 | Külföld

Amerikai szövetségi ügyészek vádemelését követően letartóztatták azt az egykor Kansas államban élő amerikai nőt, aki a vád szerint csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez, és egy AK-47-es gépfegyverekkel felszerelt női zászlóaljat irányított Szíriában  - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Kansasi nő lehetett az Iszlám Állam női gépfegyveres zászlóaljának parancsnoka
Allison Fluke-Ekren (Fotó: AP)

A Virginia állambeli Alexandria szövetségi ügyésze szombaton bejelentette, hogy a vádemelés szerint a 42 éves Allison Fluke-Ekren terrorista szervezetnek nyújtott anyagi segítséget.

A titkosított büntetőjogi feljelentésre még 2019-ben került sor, szombaton a titkosítást feloldották és az ügyet nyilvánosságra hozták, miután Fluke-Ekrent pénteken visszaszállították az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé álljon. Állítólagos részvétele az IÁ működésében a szombati bejelentést megelőzően nem volt ismert.

A szövetségi ügyészek szerint Fluke-Ekren "bajtársakat" akart toborozni amerikai egyetemi kampusz megtámadásához, és bevásárlóközpont elleni terrorista támadás részleteiről is beszélt.

David Robins az FBI különleges ügynöke eskü alatt tett írásos nyilatkozata szerint Fluke-Ekren 2016-ban, a szíriai Rakka városában lett az IÁ "Khatiba Nuszajbah" nevű egységének a vezetője. A csupa nőkből álló zászlóaljat kiképezték AK-47-es gépfegyverek, gránátok és öngyilkos mellények használatára is.

A Raj Parekh helyettes ügyész által készített, Fluke-Ekren őrizetbe vételét rögzítő dokumentum szerint az amerikai nő még gyermekeket is kiképzett támadó fegyverek használatára, és legalább egy szemtanú látta az egyik, akkor 5-6 éves korú gyermekét, hogy gépfegyvert fogott a kezében a család szíriai otthonában.

"Fluke-Ekren éveken át meggyőződéses híve volt az Iszlám Állam radikális terrorista ideológiájának, és azért utazott Szíriába, hogy elkötelezze magát, vagy támogassa az erőszakos dzsihadista mozgalmat" - áll Raj Parekh jelentésében.

A bírósági dokumentumok szerint Allison Fluke-Ekren 2008-ban költözött Egyiptomba, majd az ezt követő három évben gyakran utazott az Egyesült Államok és Egyiptom között, de 2011 óta nem járt Amerikában.

Az ügyészek szerint a nő 2012-ben költözött Szíriába, majd 2016 elején a szíriai Tell Abjád városában megölték a férjét, miközben éppen terrorista támadást készült végrehajtani. Még ugyanebben az évben - az ügyészségi dokumentumok szerint - Fluke-Ekren feleségül ment az Iszlám Állam egyik bangladesi tagjához, aki drónszakértő volt, de 2016 végén, vagy 2017 elején ő is meghalt.

Négy hónappal a bangladesi férfi halálát követően az asszony ismét férjhez ment a terrorszervezet egyik fontos vezetőjéhez, aki az IÁ rakkai védelméért volt felelős.

A 4KansasKids nevű családi blogon található, 2008 és 2011 közötti fényképeken Fluke-Ekren és gyermekei többek között az egyiptomi piramisok lábainál láthatók, vagy amint az Egyesült Államokban játszanak a hóban.

A Kansas állambeli Lawrence városában megjelenő Lawrence Journal-World című újság 2004-es, az otthoni iskoláztatásról szóló cikkében is szerepel Fluke-Ekren és családja. A cikk szerint a nő azt nyilatkozta, hogy azért vette ki a gyermekeit az állami iskolából, mert elégedetlen volt a teljesítményeikkel, ráadásul az otthoni tanítás során arabul is megtaníthatta őket.

A bírósági dokumentumokban nem szerepel, hogy miként fogták el Fluke-Ekrent, sem az, hogy mennyi ideig volt őrizetben, mielőtt pénteken átadták az FBI-nak. A nő hétfőn jelenik meg az alexandriai kerületi bíróságon, és várhatóan ekkor rendelnek ki mellé védőügyvédet is.

(MTI)