A kanyaró miatt betiltották a tömegrendezvényeket Laskon és Őrmezőn is

2018. július 18. - 18:59 | Régió

A Nagymihályban szerdán összeülő válságstáb a kanyarójárvány miatt a járás egész területére kihirdetett rendkívüli helyzettel összefüggésben kiterjesztette a tömegrendezvényekre vonatkozó tilalmat Lask (Laškovce) és Őrmező (Strážske) községekre is. A múlt héten elfogadott intézkedések közül mindegyik érvényben marad. Ezt Jana Cibereová, a nagymihályi Járási Hivatal elöljárója jelentette ki a válságstáb ülése után.

A kanyaró miatt betiltották a tömegrendezvényeket Laskon és Őrmezőn is
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az előző heti adatokkal összehasonlítva az új betegek száma mérsékelten csökkent, ami részben ennek az intézkedésnek köszönhető. Ján Mikas tiszti főorvos elmondása szerint ugyanis a tömegrendezvények nagyban hozzájárulnak a betegség terjedéséhez. Egyben felhívta a figyelmet az oltás fontosságára azokban a térségekben, ahol gyakrabban fordul elő a kanyaró. Hozzátette: a legtöbb megbetegedést eddig a Malom utcában (Mlynská ulica) vették nyilvántartásba, július 17-ig 103 itt lakó fertőződött meg kanyaróval. A beoltottak száma 1059 fő, ebből 737 a gyerek.

A szóban forgó utcába szerdán a romaügyi kormánybiztos helyettese is ellátogat, néhány lakos ugyanis elutasítja az oltást. A tiszti főorvos szerint megközelítőleg tíz családról van szó. Amennyiben továbbra is el fogják utasítani az oltást, karanténba helyezhetik őket, vagy büntetést is kiszabhatnak rájuk.

A járás más térségeiben, például Nagykapos, Nyarádkelecsény (Kapušianske Kľačany) vagy Vásárhely (Trhovište) környékén július 17-ig 875 beoltott személyt vettek nyilvántartásba, közülük 799 volt a gyerek. Az oltások tovább folytatódnak, Mikas elmondása szerint az alsó korhatárt 15 hónapról 6 hónapra szállították le, a felső korhatár 50 év.

Štefan Zamba, a nagymihályi kórház infektológiai osztályának főorvosa szerint szerda reggelig 21 kanyarós beteget tartottak nyilván a kórházban. Eddig összesen 190 páciens szorult kórházi ellátásra, 85 százalékuk gyerek volt, mintegy 50%-uk két év alatti. A komplikációk között a főorvos a tüdőgyulladást és a súlyos szemgyulladást említette. Haláleset nem történt. Zamba szerint az intézmény egyelőre elegendő férőhelyet tud biztosítani a betegeknek, de folyamatos kapcsolatban állnak a környékbeli kórházakkal is.

A Nagymihályi járásban múlt héten hirdettek rendkívüli helyzetet a kanyarós betegek számának jelentős növekedése miatt. A városban összeült válságstáb több intézkedést is elrendelt a járvánnyal összefüggésben. Ezek egyike, hogy a rendőrség folyamatosan megfigyeli a fertőzött személyek mozgását. Cibereová ugyanakkor hozzátette, hogy a polgárok mozgását csak válsághelyzet esetén, és a belügyminiszter rendelete alapján lehet korlátozni. Úgy véli, erre a jelenlegi helyzetben nincs szükség.

Laskon és Őrmezőn kívül tilos nyilvános rendezvényeket tartani Nagymihályban, Nagykaposon, Vásárhelyen (Trhovište), Kráskarebrényben (Zemplínska Široká), Nyarádkelecsényben (Kapušianske Kľačany), Füzeséren (Vrbnica) és Solymoson (Iňačovce). A tilalom július végéig marad érvényben. A zempléni Széles-tó (Zemplínska Šírava) környékén egyelőre nem maradnak el a nyilvános rendezvények.

A válságstáb legközelebb július 31-én ül össze.

(TASR)