A kanyaró miatt elmaradnak a városi rendezvények Nagymihályon

2018. július 11. - 18:58 | Régió

Szerda délelőtt Nagymihályban a kanyarójárvány miatt összeült az ennek visszaszorításán dolgozó válságstáb, és több intézkedést fogadott el.

Ezek értelmében elmaradnak a nyilvános rendezvények a városban, illetve azokon a területeken, amelyeken sok beteget regisztráltak, a rendőrség folyamatosan megfigyeli a fertőzött személyek mozgását, és segítséget nyújt abban, hogy az érintettek megkapják a szükséges védőoltást. Továbbá: a megfertőződött személyek elszállítását is biztosítják. Ezt Jana Cibereová, a Nagymihályi Járási Hivatal elöljárója közölte a sajtóval a válságstáb ülése után. Hozzátette: A fertőzött személyek mozgásának feltérképezését azonnal elkezdheti a rendőrség. A többi intézkedést legkésőbb péntekig kell megvalósítani.

Ján Mikas tiszti főorvos elmondta: abban az esetben, ha a helyi kórház megtelne, a kassai és az eperjesi kórház is tudja fogadni a betegeket. „Beszélni fogunk velük. Arra fogjuk őket kérni, hogy még egyszer ellenőrizzék, hogy az alkalmazottaik be vannak-e oltva” – tette hozzá.

Május elejétől kezdve most szerdáig 170 kanyaróval fertőzött beteget regisztráltak. Ezek közül 130-at küldtek otthoni kezelésre. A fertőzöttek életkora 0-tól 54 éves korig terjed.

„Ma reggel a nagymihályi kórház járványügyi osztályán 25 kanyarós beteg szorult kezelésre. Közülük heten voltak újak. Vasárnap este volt kritikus a helyzet, amikor a fertőzött betegek száma túllépte a harmincat. Jelenleg elegendő férőhely van az osztályon” – tájékoztatott Tomáš Kráľ, a Svet zdravia kórházhálózat szóvivője.

A kanyarójárvány miatt kedden 15:00 órakor rendkívüli állapotot hirdettek a Nagymihályi járásban. A városi hivatal elöljárója szerint ennek oka a kanyaróval fertőzött betegek számának hirtelen növekedése volt.

A helyi kórház számos intézkedést foganatosított a járvány kitörése óta. Mint azt Štefan Zamba, a nagymihályi kórház járványügyi osztályának főorvosa kedden (július 10.) elmondta, az osztály minden munkatársa védőoltást kapott, és a járványügyi osztály férőhelyeinek számát is átmenetileg megemelték. Ezenkívül: továbbra is szigorúan tilos a beteglátogatás a nagymihályi kórház egész területén.

A válságstáb következő ülése jövő hét szerdán lesz.

(TASR)

Címkék: kanyaró, Nagymihály