Kanyarós lett két, Ausztriában dolgozó szlovákiai

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) két újabb kanyarós esetet vett nyilvántartásba. Egy 40 éves nő és egy 46 éves férfi fertőződött meg a betegséggel, mindketten Pozsony megyéből származnak, és Ausztriában dolgoznak. Ján Mikas tiszti főorvos az esettel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az utolsó ellenőrzés szerint Pozsony megyében a kanyaró elleni átoltottsági arány 95% alá csökkent.

Kanyarós lett két, Ausztriában dolgozó szlovákiai
Fotó: SITA

A Pozsony megyével szomszédos Alsó-Ausztria tartományban az év elejétől április 6-ig 13 kanyarós megbetegedést vettek nyilvántartásba – derül ki az osztrák egészségügyi minisztérium adataiból. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ egész Ausztriában 29 kanyarós esetet jelentett.

A Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal megtette a szükséges, járvány elleni intézkedéseket a kanyaró terjedésének megakadályozása érdekében. A járványhelyzetet Szlovákiában és a környező országokban továbbra is figyelemmel kísérik – tájékoztatott Mikas.

A kanyaró, amely a legsúlyosabb gyermekbetegségek közé tartozik, a jellegzetes kiütésekről ismerhető fel. Rendkívül ragályos, vírusa a levegőben terjed. A betegség gyakran jár szövődményekkel, például légcső-, vagy tüdőgyulladással, és halálos kimenetelű is lehet.        

A leghatékonyabb megelőzési mód a kötelező oltás, melyet a 15. és a 18. hónap között adnak be, majd a 11. életévben kerül sor az újraoltásra.

(TASR)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.