Káosz a covid-adatok körül: a minisztérium megmagyarázta miért ennyire kiugróan magas a csütörtöki pozitív tesztek száma

2021. december 3. - 12:37 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium magyarázatot adott arra, hogy miért volt annyira magas a csütörtöki pozitív PCR-tesztek száma.

Káosz a covid-adatok körül: a minisztérium megmagyarázta miért ennyire kiugróan magas a csütörtöki pozitív tesztek száma
Fotó: TASR - illusztráció

A tárca szóvivője, Zuzana Eliášová, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI), valamint a korona.gov.sk is azt közölte pénteken, hogy előző nap 42 403 PCR-tesztből 15 278 PCR-teszt lett pozitív a szlovákiai laboratóriumokban, ami súlyos rekordnak számított, hiszen a járvány ideje alatt korábban még soha nem igazoltak ennyi pozitív esetet egyetlen nap.

Néhány órával később azonban az egészségügyi minisztérium közölte, a nagy számú pozitív teszt mögött a november 30-i adatok utólagos kiegészítése áll.

A minisztérium szerint ugyanis kedden a laboratóriumok adatainak egy része nem került nyilvántartásba, azokat pedig a csütörtöki adatokkal együtt pótolták.

A tárca szerint tehát a csütörtöki magas szám nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra ilyen mértékben romlott a járványhelyzet Szlovákiában. Az NCZI szerint nem kizárt, hogy az elkövetkező napokban is adatkiegészítésre kerül sor, ami miatt magasabb lehet a pozitív tesztek száma.


(TASR)

Címkék: koronavírus, covid, adatok