Kapaszkodjanak meg! Matovič elnézést kért a dilije miatt, belátta, hogy a hétfői hisztije már sok volt

2020. november 24. - 17:35 | Belföld

Igor Matovič kormányfő a közösségi hálón kért elnézést a koalíciós partnereitől. A bejegyzésében leszögezte: keddtől érvényes, hogy ha valaki kétségbe akarja vonni a partnere döntéseit, először az illetékes szemébe kell mondania a kifogásait a koalíciós tanács ülésén. 

Kapaszkodjanak meg! Matovič elnézést kért a dilije miatt, belátta, hogy a hétfői hisztije már sok volt
Fotó: TASR

„Nincs értelme titkolni. A tegnapi (hétfő), éjfél előtti koalíciós ülésen azt mondtam a kollégáimnak, hogy ha nem változik a helyzet, nincs sem erőm, sem kedvem így folytatni. Amikor Szlovákia olyan nehéz helyzetben van, amilyenre a második világháború óta nem volt példa, és valószínűleg a küzdelem legnehezebb három hónapja előtt áll, nem tudom állandóan azt lesni, mikor támad rám a bajtársam” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a kormánynak és a koalíciónak össze kell tartania, és minden partnernek egyöntetűen támogatnia kell a népszerűtlen lépéseket és döntéseket is.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a választások előtt teljesen nyitott kormányzást ígértek a népnek. Úgy véli, jó dolog, ha a nyilvánosság tud mindenről, ami a koalíción belül történik. „Másrészt őszintén el kell ismernem, hogy teljesen feleslegesen reagáltam minden egyes szurkálódásra. Nem tudtam túltenni magam ezeken, mert sértőnek tartottam, és mert úgy éreztem, hogy nem fair velem, a mozgalmunkkal és a másik két koalíciós partnerrel szemben” – írta Matovič, hozzátéve: elnézést kér a viselkedéséért.

A miniszterelnök bízik benne, hogy a jó megállapodások jó barátságokat szülnek, és reméli, hogy fokozatosan ismét barátokká válhatnak a gazdasági miniszteri pozíciót betöltő Richard Sulíkkal.

Ahogy arról már írtunk, a miniszterelnök hétfőn nem türtőztette magát, előbb kemény szavakkal illette Richard Sulík járványügyi tervét, majd később a főügyész-választással kapcsolatban is megjegyezte, hogy "a jelöltek meghallgatása előtt a fülembe jutott, hogy egyes pártok megállapodtak az egyik vagy a másik maffiával. Ha valami ilyesmi történik, az OĽaNO kilép a koalícióból, és vége". Matovič nem tisztázta, melyik pártra gondol.

(TASR/para)

Címkék: Igor Matovič