Karácsony előtt enyhülhet a lockdown, de csak az oltottaknak, az iskolákat legalább egy hétre be kellene zárni

2021. november 25. - 19:35 | Belföld

A szerdán elrendelt lockdown jöhetett volna korábban és lehetett volna szigorúbb is, de a szakmai konzílium szerint az a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be az intézkedéseket, és ha lehet, „teljesítse túl”. A helyzet rossz, és még néhány hétig nem is fog javulni, de karácsony előtt jöhet kis enyhítés a beoltottaknak.

Karácsony előtt enyhülhet a lockdown, de csak az oltottaknak, az iskolákat legalább egy hétre be kellene zárni
Fotó: TASR

Habár szerdán 12-vel csökkent a kórházban kezelt COVID-fertőzöttek száma, ez nem tekinthető igazi javulásnak, állítják a szakmai konzílium tagjai. „Jelentősen nő a fertőzöttek, a kórházi ápolásra szorulók és a halottak száma is” – magyarázta az e heti átlagos adatokra hivatkozva Matej Mišík, az egészségügyi minisztérium adatelemző-intézetének (IZA) az igazgatója.

A helyzet romlását mutatja a mentőkkel bevitt COVID-betegek számának az emelkedése is, amely naponta mintegy 400 kiszállást jelent.

„Ez a kiszállások mintegy 25 százalékát teszi ki úgy, hogy közben a kiszállások száma a nyárhoz képest nem változott” - mondta Mišík arra utalva, hogy ezzel 400 olyan, nem COVID-os beteghez nem jut el a mentő, akihez nyáron még eljutott.

A jelenlegi hullámban teljesen megváltozott a fertőzöttek életkori összetétele: a legtöbben az 5-18 éves korosztályból kerülnek ki. „Az 5-19 éves korosztályból kerül ki a fertőzöttek mintegy 25 százaléka, miközben az arányuk a teljes társadalomban mintegy 15 százalék” – mondta Mišík.

Az adatok azt mutatják, hogy a közegészségügyi hivatalok által tesztelt emberek legnagyobb része oltatlan. „A vizsgáltak 81 százaléka nem volt beoltva” – állítja a szakember.

A lockdown célja a mobilitás, a nem egy háztartásban élő emberek közti személyes kapcsolatok legalább 40 százalékkal való csökkentése.

Egy hét iskolabezárás jót tenne

Habár a kormány az SaS vétója miatt nem fogadta el, a szakértői konzílium - éppen a gyerekek magas fertőzöttsége miatt - javasolta az iskolák bezárását is. „A korábbi, egyszerű influenzával szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy egy hét lezárás nagyon sokat jelent” – magyarázta Zuzana Krištúfková járványügyi szakértő.

A konzílium egy hétre zárta le volna az iskolákat, de csak a felső tagozattól felfelé, beleértve a középiskolákat is. „Ezt nem a fertőzöttség alapján, annak okán kellene végrehajtani, hanem megelőzésképpen, vagyis azokban az iskolákban is, ahol még a fertőzöttek száma nem indokolja a bezárást az aktuális szabályok szerint, azért, hogy ne terjedjen a betegség” – magyarázta a szakértő. A gyerekek esetében ugyan a betegség nem súlyos lefolyású, de nagyon könnyen továbbadják azt a szüleiknek vagy nagyszüleiknek.

A regionális tisztiorvosok „menthetik” a helyzetet

Várható azonban, hogy sokáig ott sem lesznek nyitva az iskolák, ahol ezt a járványhelyzet még engedné, legalábbis erre lehet következtetni Ján Mikas országos tisztifőorvos szavaiból.

„Felszólítottam a regionális közegészségügyi hivatalokat, hogy szigorúan figyeljék az aktuális helyzetet, a kormány szükséghelyzetet hirdetett, ami azt jelenti, hogy ha úgy értékelik, bezárhatják az iskolákat” – üzent nyilvánosan is a regionális hivataloknak Mikas.

Habár a konzílium csak az 5. osztálytól felfelé javasolta a lezárást, de ennek csak az az oka, hogy úgy látják, az 1-4. osztályosoknak van a legnagyobb szüksége a jelenléti oktatásra. Az óvodások esetében is arra kérik a szülőket, hogy aki teheti, tartsa otthon a gyerekét. „Ha valamelyik szülő otthonról dolgozik, vagy egy fiatalabb gyereket nevel, akkor, ha ezt megteheti, az óvodás korú gyerekét is tartsa otthon” – mondta Alena Prokopová, a minisztérium gyermekorvos-szakértője.

De nemcsak a kisgyerekes szülőket kérik az előírások szigorú betartására, vagy ha erre lehetőség van, akkor akár „túlteljesítésére” is.

„Tudjuk, hogy az antigénteszt milyen hatásfokú, és ugyan csak hetente egyszer kell tesztelni az iskoláskorú gyerekeket, de javasoljuk, hogy akár hetente 2-3 alkalommal is készítsenek tesztet” – javasolta az iskoláskorú gyerekek szüleinek Prokopová.

Enyhítések karácsony előtt? Csak az oltottaknak!

A szakmai konzílium készül a lockdown utáni időra, ami szerintük akár már karácsony előtt bekövetkezhet. Matej Mišík szerint ugyan a következő tíz nap adatai még nem nagyon fogják megmutatni a lockdown hatását, de ha a számok – elsősorban a kórházban kezelt betegek száma – csökkenni fognak, akkor már karácsony előtt várható a szabályok enyhítése, de csak a beoltottak számára.

„Kidolgoztunk egy új COVID-automatát, ami jelentős kedvezményeket biztosít majd a beoltottaknak” - jelentette ki Alena Koščálová, a pozsonyi Egyetemi Kórház fertőző osztályának főorvosa.

Tájékoztatása szerint ez a boltok, vendéglők, mozik, színházak látogatására, sífelvonók használatára stb. vonatkozik majd, de azt nem árulta el, hogy az egyes enyhítésekhez milyen feltételeknek kell majd teljesülniük.

Ha a szakembereken múlik, jön a kötelező oltás

Nem tartanak a kötelező oltás bevezetésétől a szakmai konzílium tagjai. „Mi ezt a kérdést valóban szakmai alapon kezeljük, és figyeljük több ország tapasztalatait, ahol már kötelezővé tették az oltást” – jelentette ki Vladimír Krčméry professzor. Ő arról beszélt, hogy a kötelező oltás elrendelését javasolhatják életkortól vagy szakmától függően is. „Nem lenne ebben semmi új, aki egészségügyi dolgozó akar lenni, annak ma is kötelező a hepatitisz-, plusz az alapoltások, az állatorvosnak kötelező a veszettség elleni oltás” – magyarázta a professzor.

Ugyanígy ismertek az életkor alapján előírt oltások.

„Az a kérdés, hogy eljött-e az ideje annak, hogy a motiváción alapuló önkéntes oltást kötelezőre változtassuk” – magyarázta Krčméry.

A konzílium szerint, ha a társadalom átoltottsága nem emelkedik rövid időn belül, önkéntesen 70-80 százalékra, akkor komolyan mérlegelni kell a kötelező oltás bevezetését.

- lpj -