Karácsony előtt a parlamentbe juttatták volna a szavazók az MKP-t?

2020. december 28. - 14:06 | Belföld

A Polis ügynökség a parlamenten belülre mérte az ünnepek előtt az MKP-t.

Karácsony előtt a parlamentbe juttatták volna a szavazók az MKP-t?
Forró: Krisztián, az MKP elnöke (Fotó: Cséfalvay Á. András)

December 19. és 22. között 1088 megkérdezett válaszai alapján végzett közvélemény-kutatást a politikai pártok támogatottságáról a Polis ügynökség. E felmérés csupán néhány apró részletben tér el az utóbbi időszak trendjeitől, abban viszont nem, hogy egy most esedékes választásokat a Peter Pellegrini és csapata által alapított Hlas-SD nyerne, a Polisnál éppen 22,9%-kal (legutóbb az AKO ügynökség tett közzé felmérési eredményt, abban 22,8%-ot szereznének).

A Polis is alátámasztja a helycserét az SaS és az OĽaNO között, előbbit a szavazók 15,5%-a, utóbbit pedig 13,4%-uk választotta volna a karácsony előtti héten.

Az AKO felméréséhez képest (5,7%) a Polisnál erősebb támogatottságot ért el a Marian Kotleba-féle ĽSNS, amely ezúttal 8%-ot szerezne, ez hozzávetőlegesen megegyezik a támogatottságukkal, mellyel februárban bejutottak a parlamentbe. Náluk is kevesebben voksolnának viszont Robert Ficóékra, a Smer-SD támogatottsága csupán 7,8%.

Rajtuk kívül bejutna a parlamentbe még a Boris Kollár vezette Sme rodina és a Progresívne Slovensko, mégpedig 6,1, illetve 6%-kal.

A legnagyobb meglepetés viszont az MKP-hoz fűződik, amely a Polis felmérése szerint 5,3%-ot szerzett volna egy karácsony előtt esedékes választásokon. Az AKO felmérésében mindössze 3% jutott a parlamenten kívüli formációnak, és még kevesebb a többi, magyarokat képviselő pártnak.

Épphogy a parlament kapuján kívül maradna a KDH (4,9%), tovább zuhan a Za ľudí támogatottsága (3,9%), a Tomáš Drucker-féle Dobrá voľba (2,3%) és a Štefan Harabin vezette Vlasť (2,3%) sem igazán erősödik, nem is beszélve az SNS-ről (1,1%) vagy a Híd pártról (0,5%).

Egy ilyen parlamenti felállásban az MKP segítségével alakíthatna koalíciót a jelelnlegi kormány három pártja, kiegészülve a PS-szel:

Hlas-SD - 40 képviselő

SaS - 27

OĽaNO - 24

ĽS NS - 14

Smer-SD - 14

Sme rodina - 11

Progresívne Slovensko - 11

MKP - 9

Egy SaS-OĽaNO-Sme rodina-PS koalíciónak csupán 73 képviselője lenne, az MKP-val kiegészülve viszont 82. Amennyiben viszont például a Sme rodina csapódna hozzá egy Hlas-Smer-ĽSNS hármashoz, akkor nekik is megvolna a többségük (79), és mivel Pellegriniék nyernék a választást, ők próbálhatnának elsőként kormányt alakítani.

(Čas.sk/parameter)

Címkék: felmérés, Polis