Karácsony előtt sem állnak le a csalók – Matovič nevében küldenek üzeneteket. Mutatjuk, mi áll bennük

2022. november 30. - 14:57 | Belföld

Az elmúlt időben sms-üzenetek kezdtek érkezni a szlovákiai telefonszámokra, amelyeket a csalók a pénzügyminisztérium nevében küldenek. Az üzenetek gondosan fel vannak építve, és visszaélnek bennük a jelenlegi energiaválsággal kapcsolatos helyzettel.

Karácsony előtt sem állnak le a csalók – Matovič nevében küldenek üzeneteket. Mutatjuk, mi áll bennük
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az átverésre a rendőrség álhírekkel és csalásokkal foglalkozó Facebook-oldala hívta fel a figyelmet. A hatóság szerint a csalók gondosan felépített tervükbe az aktuális témákat is bevonják.

Az elkövetők ugyanis olyan sms-üzeneteket küldenek, amelyek mintha az Igor Matovič által vezetett pénzügyminisztériumtól érkeztek volna. Elsősorban az idősebbeket célozzák meg, akik gyakran megbízható forrásként kezelik az sms-eket.

A csalók az üzenetben egy hivatkozást küldenek, amit úgy programoztak be, hogy ha valaki megnyitja, akkor információkat próbáljon kicsalni az illető bankkártyájának adatairól. „Mindig kitalálnak valamilyen történetet, ami miatt meg kelljen adni nekik az adatokat. Ezt sose tegyék. Figyeljék a hiteles és hivatalos forrásokat“ – figyelmeztet a rendőrség.


-para-