Karácsony előtt többnyire olyan személyek keresnek részmunkaidős állásokat, akik teljes munkaviszonyban vannak

2023. december 2. - 11:12 | Belföld

A karácsony előtti időszakban növekszik a részmunkaidősök száma. A tavalyi évhez képest azonban nem diákokról, nyugdíjasokról van szó, a megnövekedett kereslet elsősorban a teljes munkaviszonyban dolgozók részéről jelentkezik.

Karácsony előtt többnyire olyan személyek keresnek részmunkaidős állásokat, akik teljes munkaviszonyban vannak
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ennek oka a kedvezőtlen gazdasági helyzet. Minderről a Grafton személyzeti ügynökség tájékoztatott.

„Növekszik azoknak a részmunkaidős munkavállalóknak a száma, akik fő munkaviszonyukban a munkavégzés mellett szeretnének és kell is fejlődniük, elsősorban a megélhetési költségek emelkedése miatt. A cégek ugyan megemelték dolgozóik fizetését, de ez biztosan nem tudja fedezni az inflációt és az áremelkedést”

– magyarázta Andrej Gurín, a Grafton munkaerő-kölcsönző iroda zsolnai kirendeltségének vezetője.

A leggyakrabban kínált pozíciók az értékesítői pozíciók, ezek adják az összes ajánlat 40 százalékát. Kereslet van raktárosok, pincérek, futárok és kirakodók iránt is.

A nyugdíjasok idén karácsonyi segélyt kapnak a kormánytól, így ebben a korosztályban a tavalyi évhez képest kisebb az érdeklődés a karácsonyi munkák iránt.

Az infláció ellenére azonban a részmunkaidős állások bérei enyhén emelkedtek.

"A javadalmazás az adott pozíciótól és régiótól függően változik. A legmagasabb kereset általában Pozsony megyében van, minél keletebbre megyünk, annál alacsonyabb az órabér"

– tette hozzá Gurín.

TASR/para

Címkék: részmunkaidő