Karácsonyi hangulat a Galántai Honismereti Múzeumban 

2019. december 18. - 12:08 | Kultúra

A Galántai Honismereti Múzeumban 9. alkalommal rendezték meg a „Családi szombat – Karácsony a múzeumban” című rendezvényt december 14-én. 

Karácsonyi hangulat a Galántai Honismereti Múzeumban 
Fotók: az intézmény archívuma - további felvételekért kattints!

Miután a terem megtelt kora délután, kezdetét vette a közös alkotás. A múzeum dolgozói közreműködésével a gyerekek keze alól szebbnél szebb dekorációk kerültek ki: pamut sapka, öko angyalka, varrott karácsonyfadísz, festett kavics, mézeskalács. Öröm volt látni, ahogy a munkában nemcsak a gyerkőcök, hanem az őket kísérő szülők, nagyszülők is elmerültek.

Az alkotóműhely befejeztével a jelenlévők a népi lakáskultúra kiállításrészlegben, a hagyományosan megterített asztal és feldíszített fa mellett tesztelhették tudásukat a hagyományos szokásokat illetően.

A cél az idősebbek és fiatalok közötti párbeszéd kialakulása, a régmúlt karácsonyok, emlékek felidézése volt, ami sikerült is, hála a kérdések nehézségi szintjének.

Értékelendő, hogy a feladathoz mindenki lelkiismeretesen állt hozzá, szükség esetén a mellékelt szöveget is tanulmányozta, míg megszülettek a helyes válaszok. Ennyi igyekezet láttán természetesen nem maradhatott el az édes jutalom sem.

Néhány óra elteltével a résztvevők karácsonyi díszekkel, ostyákkal, saját mintázatú szappannal a kezükben, és reméljük, új ismeretek birtokában is távoztak a múzeumból. A délután kellemesen telt, a hangulat mindvégig családias, nyugodt, ünnepi maradt.

Ez a rendezvény egyben a múzeum idei utolsó rendezvénye is volt. Az év vége jó alkalmat kínál egy kis visszapillantásra, kiértékelésre.

A Galántai Honismereti Múzeumot az elmúlt 12 hónap leforgása alatt több mint 7100 ember látogatta meg, ebből körülbelül 500 volt a külföldi, főleg Magyarországról érkező vendég, de akadt német, angol, ukrán turista is.

Az év során 4 kiállítás nyílt meg, sor került továbbá 10 nyilvános rendezvény, 3 előadás, gyermektáborok és számos iskoláknak szóló oktatási program megszervezésére. A látogatók túlnyomó része gyermek volt, a legtöbb embert az intézménybe a Boszorkányok a múzeumban c. rendezvény vonzotta, az idei legsikeresebb kiállításnak a Mackóvilág c. kiállítás bizonyult. A tavalyi évhez képest a látogatottság körülbelül 500 fővel nőtt.

Újdonság az OZ MAS Galanta polgári társulással megkezdett együttműködés, amely a kerékpáros turizmus fejlődését tűzte ki céljául.

Cupal Barica Andrea tárlatvezető, idegenforgalmi referens