Karácsonyi készülődés Alistálon, Csilizpatason és Csilizradványon

2016. december 21. - 19:53 | Régió

Néhány nap múlva véget ér a várakozási időszak, s elérkezik a karácsony. Megkérdeztük hát Alistál, Csilizpatas és Csilizradvány polgármestereit, hogyan teltek a készülődés hetei községükben.

Alistál polgármestere, Horváth Tamás elmondta, hogy a faluban advent első vasárnapján kezdődött el az ünnepi készülődés.

Idén két adventi koszorú is elhelyezésre került a községben. Az úgynevezett fő koszorú a községháza környékén található, ahol minden vasárnap ünnepi keretek közt, kultúrműsor kíséretében gyújtották meg a gyertyákat.

Fotó: Cséfalvay András

„Ez alkalomból minden vasárnap délután összehívtuk a lakosságot. A kultúrműsor és a gyertyagyújtás után apró harapnivalóval, pogácsával, kaláccsal, s forralt borral kínáltuk a jelenlévőket. Ehhez szerencsére mindig kaptunk felajánlásokat a lakosoktól, mindig voltak, akik szívesen hozzájárulnótak az eseményhez valamilyen finomsággal” - mondta el a polgármester.

Az első gyertya meggyújtásakor a református iskola diákjai léptek fel, a második vasárnapon a helyi alapiskola tanulói mutatták meg magukat, harmadik alkalommal a szintén helyi Csemadok Szervezet adott kultúrműsort, a negyedig gyertya lángjának fellobbanásakor pedig a Nyugdíjas Klub tagjait láthattuk. Alistál továbbá több fényes díszítést is kapott, nem maradhatott ki a sorból a karácsonyfa sem, mely idén a falu összes részén (Alistál, Felistál, Tőnye) helyet kapott, illetve több helyen látható világító esthajnalcsillag, továbbá a községháza és a falu számos része is karácsonyi díszbe öltözött.

Fotó: Cséfalvay András

Alistál közepén, a karácsonyfa mellett láthatunk egy gyönyörű kivilágított betlehemet is, amely még inkább előidézi a meghitt hangulatot. Ezt az ALIBI és az ECORI Polgári Társulások biztosították. „Úgy érzem, hogy minden egyes eseménynek, ami a faluban történik, közösségmegtartó, közösségformáló és összekovácsoló ereje van. Úgy vélem, hogy a falu egy nagy család, ahol a vezetőség tölti be a „családfő” szerepét, ezért kell odafigyelnünk arra, hogy a községben is megteremtsük a karácsonyi hangulatot” - hangsúlyozta Horváth Tamás.

Csilizpatas is szép díszekkel, hangulatos világítással várja az ünnepeket, mindezzel meghitt hangulatot teremtve a faluban.

A járókelők autógumiból készült színes hóembereket is láthatnak, melyek mellett helyet kapott egy gyönyörűen feldíszített karácsonyfa is, mely különlegessége, hogy szintén autógumikból készült. Alatta szépen becsomagolt ajándékokat helyeztek el.

Fotó: Cséfalvay András

„Tavaly készítettünk autógumiból hóembereket, karácsonyfát, illetve hókukacot, melyek idén is csodás díszei a falunak. Természetesen a LED-világításról sem feledkeztünk el, hiszen Csilizpatas idén is karácsonyi fényekbe borult. Az adventi koszorúnkat szintén tavaly sikerült először elkészítenünk, ami idén a faluházánál látható” - mondta el Takács Ernest polgármester, akitől továbbá azt is megtudtuk, hogy idén első alkalommal sikerült mind a négy adventi gyertyát ünnepi keretek közt meggyújtaniuk.

Az első vasárnapon a For you Acapella vocal group koncertjét hallhattuk, a második héten, december 4-én a Télapó érkezett a gyerekekhez, illetve a Glamour zenekar készült interaktív karácsonyváró gyermekműsorral. Advent harmadik vasárnapján a Csiliz-Csirip néptánccsoport, a Közkincs zenekar és a Kid Dance Club tánccsoport készült színes előadásokkal. Az utolsó gyertyagyújtást pedig a templomban istentisztelet előzte meg.

Fotó: Cséfalvay András

„Úgy gondolom, hogy nincs mindenkinek módja annyira meghitten megünnepelni a karácsonyt, mint ahogyan azt kellene, ezekkel a programokkal pedig kicsit összegyűlik a falu lakossága, s egy nagy családként ünnepelünk, várjuk az ünnepet” - emelte ki a polgármester.

Csilizradványra érkezve szintén azt láttuk, hogy karácsonyi díszbe öltözött a falu. A községben helyet kapott egy gyönyörű, fából faragott, kivilágított betlehem is.

Fotó: Cséfalvay András

„Igyekeztünk kicsit szebbé varázsolni községünket, így kivilágítottuk a kultúrház udvarát, valamint a községi hivatal környékét is kidíszítettük” - mondta Janík Erzsébet polgármester. Az adventi koszorú a kultúrház udvarán lelt otthonra, mely gyertyáit az itt élők is különböző műsorok kíséretében gyújtották meg.

Az első vasárnapon karácsonyváró játszóházzal készültek, a második gyertyát a Mikulások gyújtották meg, illetve Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid adott koncertet. A harmadik vasárnapon egy immár hagyományosnak mondható jótékonysági rendezvényt szerveztek az óvoda számára, melyen nagyon szép összeg, 650 euró gyűlt össze. Aranyvasárnap délután pedig a csilizradványi szervezetek látták vendégül a lakosokat, különféle finomságokkal, s forralt borral készültek, tudtuk meg.

Fotó: Cséfalvay András

„Véleményem szerint mindennek közösségformáló értéke van. Nagyon fontosnak tartom, hogy a radványiak együtt tudjanak készülni az ünnepekre” - hangzottak el Janík Erzsébet szavai.

A karácsonyi készülődésre Alistál körülbelül 400 eurót, Csilizpatas 600 eurót költött, Csilizradvány pedig idén durván kétezer eurót áldozott az ünnepekre, mely összeg meghatározó részét az idén készíttetett fa betlehem teszi ki. A polgármesterek mind egyetértettek abban, hogy ezek az összegek jó helyre kerültek, hiszen a karácsony, a készülődés, s a hangulat, illetve, hogy a falu összetartson, ennél még sokkal többet is megér.

(szc)