A karácsonyi nyugdíjkiegészítésre nem teheti rá a kezét a végrehajtó

2019. december 3. - 12:08 | Belföld

A Szlovák Végrehajtói Kamara felhívta a nyugdíjasok figyelmét, hogy a karácsonyi nyugdíjkiegészítés nem vonható végrehajtás alá. A TASR-t Stanislava Kolesárová, a kamara szóvivője tájékoztatta erről.

A karácsonyi nyugdíjkiegészítésre nem teheti rá a kezét a végrehajtó
Fotó: TASR - illusztráció

Ha a nyugdíjas ellen végrehajtás van érvényben, előfordulhat, hogy blokkolják a számláján a karácsonyi nyugdíjkiegészítés összegét.

„Azt tanácsolhatjuk az ilyen nyugdíjasoknak, hogy a Szociális Biztosítótól kérjenek igazolást a karácsonyi nyugdíjkiegészítés folyósításáról, és azt mutassák be a bírósági végrehajtónak, aki ezután engedélyezi az összeg felhasználását” - mondta Kolesárová.

A kamara szerint az ilyen esetekre az lenne a megoldás, ha a kiegészítést nem a számlára küldené a biztosító, hanem postai utalvánnyal.

A nyugdíjból egyébként annyi pénzt vonhat le a végrehajtó, hogy 210,20 euró maradjon egy hónapra. Ha további személyt is a nyugdíjas tart el, akkor ennek az összegnek a további 50 százalékának, vagyis még 105,10 eurónak kell a számlán maradnia.

A Szociális Biztosító számításai szerint idén összesen 1,3 millió euró karácsonyi nyugdíj-kiegészítést fizetnek ki. Október végén 34 ezer nyugdíjas ellen folyt végrehajtási eljárás.


(TASR)