Karácsonyig már biztosan nem mennek iskolába a felső tagozatos alapiskolások és a középiskolások

2020. december 1. - 18:55 | Belföld

Nem lesz tesztelés a héten az iskolákban, és már biztos, hogy karácsony előtt nem lesz jelenléti oktatás az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban. A Branislav Gröhling oktatási miniszter által kidolgozott tervet nem fogadta el a központi válságstáb. Az egészségügyi miniszter szerint kollégája nem teljesítette feladatát.

Karácsonyig már biztosan nem mennek iskolába a felső tagozatos alapiskolások és a középiskolások
Fotó: TASR

Az oktatási minisztérium elképzeléseivel ellentétben karácsonyig már biztosan nem térnek vissza az iskolába az alapiskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolás diákok sem, nekik egészen a téli szünetig folytatódik a távoktatás.

Az alapiskolák alsó tagozatai és az óvodák azonban továbbra is fogadják a gyerekeket.

Új terv karácsonyig

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint újabb tervet készítenek, hogy a karácsonyi szünet után, január 8-án megkezdődhessen az jelenléti oktatás az idősebb tanulók számára is.

„Legkésőbb december 23-án szeretném bemutatni a tervet” – mondta a válságstáb keddi ülése után a miniszter.

Szerinte az új terv már nem önkéntes, hanem kötelező teszteléssel számol majd, vagyis csak azok a gyerekek térhetnek vissza az új évben az iskolába, akik negatív teszttel rendelkeznek. „Ennek még ki kell dolgozni a jogi hátterét” – jelentette ki Gröhling.

A szülők sem hajlottak rá

Éppen a tesztelés önkéntessége volt az egyik legfontosabb probléma a jelenlegi tervvel. Az önkormányzatok információi szerint a szülőknek csak kisebb hányada – 20-50-százaléka – lett volna hajlandó önként teszteltetni a gyerekeket, a terv azonban legalább 70 százalékos aránnyal számolt. „Nem lett volna meg a szükséges hányad, ha most hétvégén, önkéntesen kellett volna tesztelni” - jelentette ki Richard Rybníček, Trencsén polgármestere, a szülők véleményének szondáztatása alapján. Úgy véli, hogy az új évi tesztelésről és az iskolák megnyitásáról is a kormánynak kell majd döntenie, ez nem lehet a fenntartó hatásköre.

Krajčínak sem tetszett Gröhling terve

Már a központi válságstáb ülése előtt sejteni lehetett, hogy nem lesz egyszerű Gröhling tervének elfogadása. Marek Krajčí egészségügyi miniszter ugyanis azt kifogásolta, hogy a terv szerint nem akarnak mindenkit letesztelni: csak a gyerekek 70 százalékát, egy szülővel.

„Ki lesz az a 30 százalék, akit nem kell tesztelni? Sok még a kérdés” – jelentette ki az ülés előtt az egészségügyi miniszter.

Ján Mikas országos tisztifőorvos sem volt túl optimista. Ő az emberek megnövekvő mobilitásától, a nagyobb tömegtől tartott, amely szerinte gyorsítani fogja a fertőzés terjedését.

Krajčí: Gröhling nem teljesítette feladatát

Marek Krajčí a válságstáb ülése után Gröhlinget hibáztatta azért, hogy az iskolákban a tanítás már nem kezdődik el karácsony előtt.

„Az oktatási miniszternek nem sikerült teljesítenie a feladatát” - jelentette ki az egészségügyi tárca vezetője.

Szerinte Gröhlingnek csak azokat a gyerekeket kellett volna iskolába engedni, akik negatív teszttel rendelkeznek, és az oktatási tárcának kellett volna biztosítania az egészségügyi dolgozókat is a teszteléshez.

„Jó számaink vannak a környező országokhoz képest, de korántsem nem olyan jók, mint nyáron, amikor arról döntöttünk, hogy elkezdődhet az oktatás az iskolákban” - jelentette ki Krajčí. Az egészségügyi miniszter szerint már az is nagy eredmény, hogy az alapiskolák alsó tagozatai és az óvodák folyamatosan nyitva vannak szeptember óta.

Nem tudtak volna mindenkit letesztelni

Gröhling azzal érvelt, hogy az iskolák az önkormányzatokkal összefogva sem tudnak minden tanulót és a szüleiket is letesztelni, mert ez mintegy 1,5 millió embert jelentene. Ezért javasolták a 70 százalékos részvételt és az önkéntes tesztelést, mert ezzel elkerülhették volna a jogi problémákat is.

- lpj -