"Karácsonyig minden nyugdíjasnak legalább 500 eurót kell kapnia"

2022. szeptember 4. - 14:41 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök kérje a parlament bizalmát, ha kisebbségi kormányban akar kormányozni. Ezt Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke üzente neki a TA3 V politike című vasárnapi vitaműsorban. Az exkormányfő egyúttal vázolta a saját elképzeléseit az inflációellenes intézkedésekkel kapcsolatban.

"Karácsonyig minden nyugdíjasnak legalább 500 eurót kell kapnia"
Fotó: TASR - illusztráció

A Hlas-SD vezetője szerint a bizalmi szavazás által kiderülne, mely képviselők támogatják Hegert. Szerinte a miniszterelnöknek azt is tisztáznia kell, hogy kivel fog együttműködni.

"Ha a miniszterelnök ilyen tisztességes, és nem kíván fasisztákkal és szélsőségesekkel dolgozni, kérjen bizalmat" - jelentette ki.

Pellegrini kijelentette, hogy semmilyen körülmények között nem fogja támogatni Heger kormányát. Véleménye szerint meg kellene állapodni az Alkotmány politikai spektrumú megváltoztatásában, a választási időszak mielőbbi lerövidítésében.

Megjegyezte, terveik szerint hétfőn (szeptember 5-én) ismertetik saját inflációellenes intézkedéseiket.

Köztük van például, hogy minden nyugdíjas kapjon több mint 500 eurót, amit szerinte karácsonyig folyósítani kellene.

Ugyanakkor azt javasolja, hogy néhány hónapon belül küldjék ki az energiacsekkeket a háztartásoknak. Az energiaárakat is korlátozni akarják.

Hozzátette, kíváncsi arra, ha az SaS kilép a koalícióból, mit tesz a Sme rodina elnöke, Boris Kollár, aki nem hajlik a kisebbségi kormányzás felé. "Állapodjunk meg az előrehozott választásokról, és addig garantálom, hogy az ellenzék nagyobb része támogatni fogja a távozó kormányt azokban a dolgokban, amelyek az emberek javát szolgálják" - mondta. Pellegrini szerint a kormánynak el kell ismernie, hogy elbukott, és nem képes kitölteni a mandátumát.

A Hlas-SD vezetője szerint Zuzana Čaputová államfő hibázott az ellenzék első népszavazási kísérlete során, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult.

Pellegrini arról is beszélt, hogy pártja nem hajlandó együttműködni a ĽSNS-szel és az OĽaNO-val, a Republikát illetően viszont még nincs végérvényes döntés. Megerősítette, hogy a PS-szel még nem tárgyaltak.


(TASR)