Karantén alá helyezik a karcsai úti roma közösséget Dunaszerdahelyen, szombattól rendőrök, hétfőtől katonák őrzik

2021. január 23. - 21:30 | Régió

Nagyon magas volt a pozitív tesztek aránya a szombati tömeges tesztelésen a roma közösség körében. A Paraméter értesülését este megerősítette Hájos Zoltán polgármester.

Karantén alá helyezik a karcsai úti roma közösséget Dunaszerdahelyen, szombattól rendőrök, hétfőtől katonák őrzik
A karcsai úti közösségi központnál zajló tesztelés során készült felvételeink (Fotók: Cséfalvay Á. András)
Tömeges tesztelés: a szombati nap percről percre

A Karcsai úton lévő közösségi központban szombaton állítottak fel egy mintavételi helyszínt, kifejezettek a roma közösség tesztelésére. (Novemberben egyébként elsőre gondok akadtak ezzel.)

Kora este sikerült elérnünk Ravasz Józsefet, a roma közösséggel foglalkozó központ vezetőjét, aki viszont csak annyit tudott mondani, hogy zökkenőmentesen folyt egész nap a tesztelés a mintegy 400 lakosú közösség tagjai között.

Hájos Zoltán polgármester kilenc óra után közölte portálunkkal, hogy a szombati nap folyamán 172 tesztet végeztek el, melyek közül 41 lett pozitív, ami 23,84%-os arányt jelent, tehát csaknem minden negyedik.

Emiatt este összeült a városi válságstáb és elrendelték a karcsai úti marginalizált roma közösség azonnali karantén alá helyezését.

A hírt érdeklődésünkre megerősítette Michal Deraj, a Járási Hivatal elöljárója is. Mind a polgármester, mind az elöljáró közölték, hogy a Regionális Közegészségügyi Hivatal kiadott egy rendeletet, mely szerint szombaton este 21 órától 10 napon át karantén alá helyezik a közösséget. A rendelet megtekinthető a kormány hivatalos közlönyében.

Eszerint Dunaszerdahely városa köteles biztosítani a roma közösségi központ A, B és C pavilonjának (a két lakóház, illetve az unimobódék) lakosainak izolációját a városi és az állami rendőrség segítségével, amennyiben pedig megsértik azt, akkor a szabad mozgásuk korlátozását a város területén, illetve azonnal jelenteni kell a közegészségügyieknek.

Hájos Zoltán ennek kapcsán elmondta, hogy szombat estétől a rendőrség, hétfőtől pedig katonák őrzik majd a roma közösséget 24 órán keresztül. Az ellátásukat a város biztosítja.

Michal Deraj ezt még kiegészítette azzal, hogy a közösséget két alkalommal tesztelik még le ez idő alatt, és amennyiben visszaesik a fertőzöttek száma, feloldható a karantén.

Dunaszerdahelyen egyébként szombaton 3 622 tesztből 109 lett pozitív, ebből 41 tehát a Karcsai úton. A szombati nap pozitivitási aránya 3,01 %, a péntekivel együtt pedig 2,29% (6076/139).

(SzT)