Karanténban Kotleba, elmarad a tárgyalás az 1488 eurós csekkeinek ügyében

2020. szeptember 8. - 07:33 | Belföld

Elmarad a tárgyalás Marian Kotleba ĽSNS-elnök sokat vitatott 1488 eurós csekkjeinek ügyében, amelyet eredetileg kedden tartottak volna. Erről Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szóvivője tájékoztatta a TASR-t.

Karanténban Kotleba, elmarad a tárgyalás az 1488 eurós csekkeinek ügyében
Fotó: TASR

„A bíróság törölte a főtárgyalás 2020. szeptember 8-i időpontját, mivel a vádlott - a COVID-19 ellen meghozott intézkedések miatt - karanténba vonult, és előzetesen bejelentette a távolmaradását” – közölte Kudjáková. Hozzátette: a tervezett szeptember 21-i időpont továbbra is érvényben marad.

Kotleba a montenegrói útját követően kötelező karanténba vonult. Montenegró a kockázatosnak minősített országok közé tartozik. Ezt Ondrej Ďurica, az ĽSNS szóvivője erősítette meg a TASR-nek. Az ügyre az aktuality.sk portál mutatott rá.

Az ügyész szerint az ĽSNS elnöke 2017-ben követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen három családnak 1488 eurós jelképes csekkeket nyújtott át. Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint az 1488-as szám neonáci jelkép. Ružena Sabová egyesbíró a főtárgyalás elején azt közölte, hogy mérlegeli Kotleba tettének szigorúbb besorolás szerinti megítélését. Eszerint, ha Kotlebát bűnösnek találják, akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik.


(TASR)