Karantént rendeltek el egy svájci elitegyetem 2500 diákjának

2020. szeptember 24. - 17:33 | Külföld

A svájci hatóságok karantént rendeltek el egy lausanne-i elitegyetem 2500 diákja számára, miután felütötte a fejét a koronavírus-járvány a hallgatók körében, állítólag az intézmény területén kívüli bulizás miatt.

Karantént rendeltek el egy svájci elitegyetem 2500 diákjának
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

A svájci Vaud kanton hatóságai közölték, hogy utasították az École hoteliere de Lausanne diákjait, hogy vonuljanak karanténba a kampuszban vagy azon kívül, miután a vírus már túlságosan széles körben elterjedt.

"Jelentős gócok tűntek fel számos képzésen, s ez lehetetlenné teszi a célzottabb lezárást. A diákoknak szeptember 28-ig otthon kell maradniuk"

- írták.

A közlemény szerint egy előzetes vizsgálat rámutatott arra, hogy "egy vagy több buli volt a gócok eredete". A helyi hatóságok megismételték felhívásukat azoknak, akik szórakozni mennek, hogy tanúsítsanak "felelősségteljes hozzáállást", viseljenek maszkot, tartsák a távolságot a közösségen belül, kövessék nyomon a kontaktjaikat, illetve ügyeljenek a koronavírus okozta Covid-19 betegség tüneteire.

Ines Blal dékán elmondta, óva intették a hallgatókat attól, hogy szemeszterindító bulikat tartsanak, a kampusz területén kívül is, továbbá közölte, hogy fegyelmi vizsgálatot indítottak. Kiemelte, az elmúlt hónapokban felkészültek a "legrosszabb forgatókönyvekre", például egyes kurzusok esetében átálltak a távoktatásra.

Sherif Mamdouh egyetemi szóvivő szerint tizenegy diák koronavírustesztje lett pozitív, azonban egyikük sem szorul kórházi ellátásra. Hozzátette, hogy a karantén által érintett diákok közül mindössze 67-en élnek a kampusz területén, a többiek azon kívül laknak.

A turizmus és vendéglátás területén a világ egyik legjobbjának tartott magánegyetemnek körülbelül 3500 diákja van.

MTI