Karel Gott 78 évesen is a csehek csalogánya

2017. november 26. - 17:04 | Kultúra

A 78 éves Karel Gott 42. alkalommal is elnyerte a férfiak kategóriájában a legjelentősebb cseh könnyűzenei közönségdíjat, a Cseh (korábban: Arany) Csalogányt, amelyet 52. alkalommal ítéltek oda. 

A rákbetegségen átesett és emiatt két éve orvosi kezelés, illetve megfigyelés alatt álló veterán slágerénekes adta át egy szombat esti prágai gálán a különleges életműdíjat Marta Kubisovának, a kommunista rendszer idején üldözött énekesnőnek, aki idén ősszel, 75 évesen vonult vissza a szerepléstől.

Kubisová Ima Mártáért című dala az ellenállás jelképévé vált, miután a Varsói Szerződés csapatai 1968. augusztus 21-én bevonultak Csehszlovákiába, hogy elfojtsák a prágai tavaszt. Az énekesnőt 1970 februárjában eltiltották a fellépésektől. Kubiąová később aláírta a Charta '77 ellenzéki kiáltványt, ezért a rendőrség megfigyelés alatt tartotta. 1989 novemberében, a bársonyos forradalom mámorában meghatottan hallgatta a tömeg Kubiąovát, aki a Vencel tér egyik épületének balkonján énekelte az Ima Mártáért dalt.

A női énekesek kategóriájában az idén is Lucie Bílá vitte el a pálmát, immár 20. alkalommal. A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely már 12 éve a legnépszerűbb bandája Csehországnak a rádiós közönségszavazás alapján.

Az idegen- és kisebbséggyűlölő dalairól ismert Ortel együttes a második legnépszerűbbnek bizonyult az idei szavazáson, akárcsak két éve, frontembere, Tomás Ortel pedig a harmadik legnépszerűbb férfi énekes lett.


MTI/para