Karel Gottról készült dokumentumfilmmel nyit a prágai Febiofest filmszemle

2020. szeptember 9. - 13:16 | Kultúra

Karel Gottról, a tavaly elhunyt világhírű cseh énekesről készült új dokumentumfilmmel nyit szeptember 18-án a Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában.

Karel Gottról készült dokumentumfilmmel nyit a prágai Febiofest filmszemle
Fot': Karel Gott Agency, forrás: Bontonfilm

A neves filmszemlét hagyományosan márciusban rendezik meg, de a koronavírus-járvány miatt idén őszre kellett halasztani, és jórészt módosítani kellett a programot is.

A fesztivál a szokásos tíz nap helyett most majdnem egy hónapig tart, október 25-én zárul. A záróesten Koreeda Hirokazu japán filmrendezőnek a cannes-i filmfesztiválon díjazott Igazság című filmjét vetítik le.

Az eredeti tervek szerint négy neves filmes - cseh, szlovák, izraeli-amerikai és japán - kapott volna a fesztiválon Kristián-díjat, de a járványhelyzet miatt végül csak

Iva Janžurová cseh színésznőt és Milan Lasica szlovák színészt tüntetik ki.

Mindketten megígérték, hogy személyesen veszik át a díjat.

Fero Fenič, a Febiofest elnöke azt tervezi, hogy a szemlén megemlékeznek Jiří Menzelről, a szombaton elhunyt világhírű cseh színész-rendezőről is.

"Keressük a formát, hogy tudnánk kifejezni tiszteletünket a cseh film egyik legnagyobb személyisége előtt. Jiří Menzel mindenkinek hiányozni fog"

- mondta az újságíróknak.

A szemle legtöbb filmjét a belvárosi Slovanský dům Cinema City moziközpontjában fogják vetíteni szigorú óvintézkedések betartásával.

A fesztivál versenyfilmjeit eredetileg nemzetközi zsűrinek kellett volna elbírálnia, amelynek Eszenyi Enikő is tagja lett volna. Az új zsűri már csak cseh filmesekből áll. A külföldi vendégek is távol maradnak.

MTI/irozhlas.cz

Címkék: Febiofest