A Karib-tenger felett hadgyakorlatoztak a Venezuelába küldött orosz hadászati bombázók

2018. december 13. - 07:57 | Külföld

Mintegy tíz órát gyakorlatozott szerdán a Karib-tenger felett az a két, nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas, Tu-160-as típusú hadászati bombázó, amelyet Oroszország vezényelt Venezuelába - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

"Az (orosz) légi és űrerők küldöttségének Venezuelai Bolivári Köztársaságban tett látogatása során a Tu-160-as hadászati bombázók pilótái a Karib-tenger légterében végeztek repülést. A repülési idő mintegy tíz óra volt" - áll az orosz minisztérium közleményében.

A repülési útvonal egyes szakaszain az orosz rakétahordozókat a venezuelai légierő Szu-30-as és F-16-os típusú vadászrepülőgépei kísérték. A közös manőver során a két nemzet pilótái a légi feladatok elvégzése során szükséges együttműködést gyakorolták - tette hozzá a tárca.

Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta: a gyakorlatot a légtérhasználatra vonatkozó nemzetközi szabályok szigorú betartása mellett hajtották végre.

A minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a két Tu-160-as bombázó a Caracas melletti Maiquetia repterére érkezett, egy An-124 Ruszlan teherszállító, valamint egy katonai Il-62-es utasszállító repülőgép társaságában, 10 ezer kilométeres átrepülés után.

A Tu-160-asok 5500 kilométeres hatótávolságú, nukleáris vagy hagyományos robbanótölteteket hordozó manőverező repülőgépek indítására alkalmasak. Ilyen típusú bombázókról a Szíriában folytatott orosz hadműveletek során először vetettek be harci körülmények között hagyományos robbanótöltettel ellátott, H-101-es típusú "szárnyas rakétákat".

Orosz Tu-160-asok a 2008-as orosz-grúz háborút követően landoltak először Venezuelában, s a dél-amerikai országba érkezett akkor egy rakétahordozó cirkáló is. Két ilyen bombázó 2013-ban is felkereste a baloldali populista vezetés alatt álló, Washingtonnal éles konfrontációban álló országot.

MTI