Karikó Katalint és Krausz Ferencet ünnepelték Stockholmban

2023. december 9. - 19:21 | Kultúra

Ünnepséget rendeztek a magyar Nobel-díjas tudósok, Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére a stockholmi magyar nagykövetségen szombaton, mielőtt a vasárnapi ünnepélyes díjátadón hivatalosan is átvennék az elismerést.

Karikó Katalint és Krausz Ferencet ünnepelték Stockholmban
MTI-felvétel

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

Krausz Ferenc fizikusként, Pierre Agostini és Anne L’Huillier társaságában veheti át az elismerést, amit a tudósok az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikkel érdemeltek ki.

Karikó csütörtökön tartotta meg Nobel-előadását a stockholmi egyetemen. A nagy érdeklődés övezte előadását Az mRNS kifejlesztése gyógyításhoz címmel tartotta meg. Előadásában felidézte az mRNS-kutatás legfontosabb mérföldköveit 1961-től, amikor az mRNS-t felfedezték, napjainkig. Megemlékezett a kutatásokban nagy szerepet játszó tudósokról, és felvázolta, hogy milyen állomásai voltak saját tudományos munkásságának, és milyen kitartó kutatások vezettek egyik eredménytől a másikig.

Krausz pénteki előadásában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy minden gyerek megérdemli az esélyt, és külön kitért arra, hogy ez ugyanúgy érvényes az ukrán gyerekek is, mint minden másikra. A kutató a díjjal járó pénzösszeget az ukrajnai helyi közösségek projektjeinek támogatására ajánlotta fel.

(hvg.hu)