Kárpótolják valaha azokat, akiknél súlyos mellékhatásokkal járt az oltás?

2021. november 25. - 11:00 | Belföld

Már Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi minisztersége alatt, még az oltások megkezdése előtt szóba került, hogy kárpótolni fogják azokat, akik az oltás után annak súlyos, nem kívánt mellékhatásától szenvednek. Krajčí már nincs, utódja, Vladimír Lengvarský viszont ebben az ügyben továbbra is csak annak megvitatásánál tart. Eközben már szóba került az is, hogy az oltásokat kötelezővé tehetik.

Kárpótolják valaha azokat, akiknél súlyos mellékhatásokkal járt az oltás?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Nemcsak a koronavírus-fertőzés elleni, de más oltások tekintetében is évek óta szakmai vita folyik a nem kívánt mellékhatások esetén járó kárpótlásokról.

Így volt ez már egyébként a Smer-SD kormányzása idején is, Tomáš Drucker akkori egészségügyi miniszter 2017-ben hangsúlyozta, hogy ez nem élvez prioritást. Akkor viszont még nem volt világjárvány a koronavírus miatt.

A minisztérium most sem válaszol az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy mégis hogyan képzelnék el a kárpótlást, sem arra, hogy vajon növelhetné-e az oltásokkal szembeni érdeklődést, ha a polgárok biztosak lehetnének abban, hogy súlyosabb mellékhatás esetén kárpótlást kapnak. Zuzana Eliášová szóvivő szerint az emberek számára a legnagyobb motivációt az emberéletek és az egészségük védelme kell jelentse.

Szorgalmazza viszont kárpótlások bevezetését súlyos nem kívánt mellékhatások esetén Ján Mikas országos tisztifőorvos. Úgy véli, törvénybe kellene foglalni a kárpótlási összegek lehetséges magasságát az egyes esetekre, míg a individuális esetek elbírálását egy erre a célra felállítandó bizottság végezné.

Mindeközben a szomszédban, Csehországban már 2019 óta létezik kárpótlás ilyen esetekre, értelemszerűen nemcsak a Covid-19 elleni oltásokkal összefüggésben. Ugyanakkor mostanáig senkit nem kárpótoltak az utóbbiak esetében. A cseh egészségügyi minisztérium szóvivője, Kryštof Berka közölte, hogy némely, erre irányuló kérelmet elutasítottak, mivel nem teljesültek a szükséges feltételek, más kérelmek elbírálása viszont még folyamatban van. Jelenleg 20 kérelmet tartanak nyilván.

A covid elleni vakcina legsúlyosabb, de nagyon ritka mellékhatásai között említik a trombózist okozó vérrögképződést. Szlovákiában november 18-ig bezárólag összesen 9027 nem kívánt mellékhatást rögzítettek a covid elleni vakcinák beadása után, ezek közül 1125-öt ítéltek meg súlyosként. Az oltással összefüggésbe hozott halálesetek száma hét.

Egy, az SaS által készíttetett nyári felmérés szerint az emberek harmada tart az oltások mellékhatásától. Szociológusok és a szakemberek többsége szerint azonban a kárpótlás bevezetése nem igazán növelné meg az érdeklődést az oltások iránt. Barbara Lášticová szerint fontos az, hogy ezt hogyan kommunkálnák és hogy egy tarifa szerint kárpótolnának, vagy figyelembe vennék az illető individuális helyzetét. Elképzelhetőnek tartja, hogy némelyeket meggyőzné a kárpótlás azok közül, akik eddig azért nem oltatták be magukat, mert a mellékhatásoktól féltek, de biztosra veszi, hogy a többség nem így áll hozzá. Hasonlóképp vélekedett két másik szociológus, Robert Klobucký és Miloslav Bahna is a Szlovák Tudományos Akadémiától.

(SME)