Karrierváltás – kockázatok és előnyök

2023. május 25. - 14:00

Mindenki életében eljöhet az az idő, amikor úgy érzi, hogy karrierváltásra van szüksége. Sajnos az ismeretlentől való félelem sokszor megakadályoz ebben. Érthető, hiszen nagy kihívás, viszont a változás legtöbbször rengeteg előnnyel és elégedettséggel jár.

Talán a legtöbben úgy gondolják, hogy pályamódosítást csak anyagi okokból vagy az évek óta áhított pozíció miatt szabad megtenni. A valós igények azonban legtöbbször teljesen mások. Talán több szabadidőre van szükség. Lehet, hogy az illető már nem érzi magát a megfelelő személynek az adott helyen. Vagy az aktuális munkahelyen beállt a monotonitás, és szükségét érzi egy újnak. Sok oka lehet annak, ha valaki az EgerAllas.hu online állásportál oldalát kezdi el böngészni.

Karrierváltás – kockázatok és előnyök

Eljött az ideje a nulláról kezdeni?

Először is pontosan tudni kell, hogy szükség van-e gyökeres változtatásra. Ehhez pedig fel kell ismerni bizonyos jeleket, akár saját magunk, akár a minket körülvevő környezetből. Más szóval, a fizikai kimerültség, a hangulathiány, amikor munkába indulásról van szó, az első vészjelzés. Ez azt jelenti, hogy semmi, ami ott történik, már nem okoz elégedettséget, hanem negatív reakcióra készteti a testet.

Sokkal célszerűbb felmérni a prioritásokat és képességeket, és új kihívások felé indulni. Az EgerAllas.hu online állásportás ebben nyújt biztos támaszpontot, ahol több ezer hirdetés közül lehet válogatni, egy minőségibb élet érdekében.

Az előnyök megérik az erőfeszítést!

Előtte nyilván fontos alaposan elemezni a változás következményeit, mert a karrier nem egyenlő a hétköznapi munkával! A karrier magában foglalja azt a sok éven át tervezett pályát, amely kemény munka árán meghozta gyümölcsét. A változás kockázata tehát magas, és gyakran azzal is jár, hogy mindent elölről kell kezdeni. Új lesz a kapcsolat a főnökökkel és a kollégákkal, idő kell hozzá, hogy kiépüljön egy kölcsönös bizalom.

Másrészt nem sejtett lehetőségek nyílnak meg a személyes fejlődésre, egy álompozíció elfoglalására, váratlan interperszonális kapcsolatok kialakítására. Az állásváltoztatás a munka jellegén túlmutató problémákkal is jár, mint az oda vezető út, ami a rutinváltás miatt lehet nehézkes.

Mik lehetnek a további kockázatok?

Először is tisztában kell lenni azzal, hogy minden változás magában foglalja a komfortzóna elhagyását. Szóval kell egy kis bátorság. Lehet, hogy nem találunk azonnal új állást, amely megfelel az elvárásainknak, de ez nem jelenti azt, hogy fel kell adni. Talán az első évben nem lesz akkora a jövedelem, mert tapasztalatot kell szerezni az új szakmában.

Viszont azt mondják, ha valaki azt csinálja, amit szeret, akkor egyetlen munkanap után sem érzi magát igazán fáradtnak. Mert lélektanilag a változás olyan, mint egy hideg zuhany, frissítő és időnként szükség van rá!

(PR-cikk)