Kártérítést fizet a Facebook azoknak az alkalmazottainak, akiknek a munkájuk miatt mentális problémái lettek 

2020. május 13. - 10:16 | Tech

A Facebook közösségi hálózat hajlandó mintegy 52 millió dollár kártérítést fizetni azoknak a moderátoroknak, akiknek a cég alkalmazásában a munkájuk miatt mentális problémáik lettek.

Kártérítést fizet a Facebook azoknak az alkalmazottainak, akiknek a munkájuk miatt mentális problémái lettek 
Fotó: BBC

A vállalat akár 50 ezer dollárt is folyósíthat olyan dolgozóinak, akiknél például poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak - közölték a panaszosok ügyvédei.

A Facebooknál dolgozó tartalomellenőrök munkájuk során rendszeresen kénytelenek erőszakos, bántalmazást mutató képeket, felvételeket megtekinteni.

A cég egyik volt moderátora 2018 augusztusában perelte be a Facebookot, arra hivatkozva, hogy poszttraumás stressz szindrómája lett, miután kilenc hónapon keresztül a közösségi hálóra kirakott tartalmakat vizsgálta.

Az ügyben született megállapodás még bírói jóváhagyásra vár, de elméletileg több mint 10 ezer olyan kaliforniai, texasi, arizonai és floridai emberre érvényes lesz, akik 2015 óta a Facebook alkalmazásában álltak. A panaszosoknak a cég legalább 1000 dollárt köteles lesz kifizetni.

A vállalat azt is bejelentette, hogy a jövőben lépéseket fog tenni a moderátorok mentális egészségének megőrzése érdekében.

A vizsgálatra váró videókat például hang nélkül, fekete-fehérben fogják ezentúl megnézni a moderátorok.

A munkakörre jelentkezőket pedig alkalmassági vizsgálat alá fogják vetni.

MTI