Kassa környékén is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

2020. január 21. - 10:46 | Régió

A Kassa-vidéki járásban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, amely eddig Szlovákia területén csak a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban fordult elő.

Kassa környékén is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis
Fotó: Cséfalvay Á. András (illusztráció)

A vírust egy Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde) határában levadászott vaddisznó tetemében mutatták ki pénteken. Ezt Jozef Bíreš, az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója erősítette meg a TASR hírügynökségnek hétfőn. A vaddisznót a Hernád vadászterületen terítették le, közel a magyar határhoz. Bíreš szerint az állat Magyarországról jöhetett, ahol az utóbbi időben rendkívül gyakran fordul elő a betegség.

A járásban már korábban bevezették a sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket, amelyek a sertéstenyésztők mellett a vadászokra is vonatkoznak.

Szlovákia területén először 2019. július 24-én mutatták ki a sertéspestist a tőketerebesi járásbeli Őrös (Strážne) község egyik tenyészetében, közel a magyar határhoz. A vírus a házi sertéseket és a vaddisznókat támadja meg. Szlovákiában eddig nagyjából 50 esetet diagnosztizáltak, a többségük vaddisznó volt.

Házi sertések esetében eddig összesen 11 esetben igazolták a betegség előfordulását. A legutóbbi ilyen eset tavaly augusztusban fordult elő a Tőketerebesi járásban. A biztonsági intézkedések részeként akkor az állatorvosok likvidálták az összes sertést minden olyan községekben, ahol felütötte a fejét a sertéspestis. Intenzív vadászatot hirdettek a vaddisznókra is, hogy az állomány csökkentése által szorítsák vissza a betegség továbbterjedését más régiókba.


(TASR)